Agenția Națională de Administrare Fiscală a modificat pragul de care se va ține cont la întocmirea listei rușinii, atât în cazul persoanelor fizice, cât și în cazul firmelor.
Până acum, pe lista datornicilor publicată pe site-ul ANAF apăreau toate persoanele fizice cu restanțe de peste 100 de lei.
Mulți s-au plâns că datele nu erau actualizate și apăreau pe listă cu toate că își plătiseră restanțele sau aveau datorii egale sau chiar mai mici decât suma pe care statul trebuia să le-o restituie. Alții se judecau cu Fiscul, după ce contestaseră decizia de plată a datoriilor respective.
Așa că ANAF propune noi plafoane de care se va ține cont la întocmirea listelor datornicilor. Astfel, marii contribuabili vor figura pe lista rușinii de pe site-ul Fiscului dacă au datorii mai mari de 500.000 de lei, iar în cazul contribuabililor mijlociii, plafonul este de 250.000 de lei. Pentru celelalte categorii de debitori, plafonul va fi de 100.000 de lei. În această categorie, se încadrează și persoanele fizice care desfășoară activități independente sau au profesii liberale. Ceilalți debitori persoane fizice vor apărea pe lista datornicilor dacă au restanțe mai mari de 15.000 de lei.
Până acum, plafoanele erau: 1.500 de lei, pentru marii contribuabili; 1.000 de lei, pentru contribuabilii mijlocii; 500 de lei, pentru ceilalţi debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi în mod independent sau exercită profesii libere; 100 lei, pentru persoanele fizice.
Anul trecut, pe lista celor care nu își achitaseră datoriile la stat până pe 31 martie, se aflau 187.230 de persoane fizice și firme care datorau în total 3,4 miliarde de lei.
În luna iulie 2016, ANAF a schimbat regulile de publicare a listelor datornicilor la buget, eliminând persoanele fizice şi firmele ale căror datorii la stat sunt mai mici sau egale cu sumele pe care trebuie să le primească de la stat, prin restituire sau rambursare.
După modificarea procedurii, listele publicate în august 2016 mai conţineau doar 126.365 de debitori, ale căror restanțe însumau peste 3 miliarde lei (671,1 milioane euro) în 30 iunie 2016.