Mii de saci cu nisip, verificarea digurilor și pregătirea utilajelor de intervenție – sunt principalele măsuri pe care Administrația Apele Române le ia deja în așteptarea creșterii debitului Dunării. Față de ziua precedentă, s-a înregistrat o creștere – spune Ana Maria Agiu, de la Apele Române.
Ana Maria Agiu, de la Apele Române: „Viitura care se apropie de România se estimează că va ajunge în jurul datelor de 28 și 29 septembrie, atingând valori maxime între 9.200 și 9.500 de metri cubi pe secundă”
„Echipele noastre au început inspectarea la pas a sectoarelor de dig, încă o dată. Au identificat punctele critice. S-au luat măsuri pentru ca în situația în care pot să apară elemente neprevăzute să se intervină imediat cu consolidarea liniei de apărare. S-au verificat materialele de intervenție și utilajele.
S-au dislocat mii de saci de nisip, iar debitele Dunării au crescut – au ajuns la 5.100 de metri cubi pe secundă. Iar viitura care se apropie de România se estimează că va ajunge în jurul datelor de 28 și 29 septembrie, atingând valori maxime între 9.200 și 9.500 de metri cubi pe secundă”, a explicat la Europa FM Ana Maria Agiu, de la Apele Române.
Ana Maria Agiu, de la Apele Române: „Va exista o suprasolicitare a liniei de apărare”
Deși au dat asigurări că nu există pericol de inundații, autoritățile sunt îngrijorate că viitura ar putea fi de lungă durată, situație în care ar putea să apară probleme.
„Cea mai mare îngrijorare și, de fapt, ceea ce ne face să fim în alertă și ne determină să luăm aceste măsuri suplimentare este faptul că, în general, o viitură pe fluviul Dunărea are o durată lungă de propagare, prin urmare estimăm că această durată de propagare – poate și de menținere a unor nivele crescute – va fi chiar spre două săptămâni; și atunci, presiunea nivelelor crescute asupra sectoarelor îndiguite va fi destul de mare, va exista o suprasolicitare a liniei de apărare”, a mai explicat la Europa FM Ana Maria Agiu, de la Apele Române.
Apele Române mai anunță că, odată cu creșterea nivelurilor Dunării, echipele de intervenție de la Dunăre vor fi dublate cu agenți hidrotehnici pentru monitorizarea digurilor.
Sursa foto: Captură foto / Video / Apele Române