Ministerul Sănătății anunță că a început campania de informare a populației despre cum și când se vor administra pastilele cu iod. Acestea trebuie luate doar de cei cu vârsta până în 40 de ani și numai în cazul expunerii la iod radioactiv, în urma unui incident nuclear – se menționează într-un ghid de informare publicat de Minister. Va exista de asemenea un call-center și odată cu pastilele, oamenii vor primi și pliante cu informații despre administrarea comprimatelor. Toate aceste acțiuni nu sunt suficiente pentru ca mesajul să ajungă la toate categoriile vizate, atrag atenția unele organizații non-guvernamentale.
În ghidul de informare generală publicat de Ministerul Sănătății se menționează că nou-născuții care nu au mai mult de o lună vor lua un sfert de pastilă cu iod, cei cu vârsta între o lună și trei ani vor primi jumătate de comprimat, copiii între 3 și 12 ani, un comprimat întreg, iar cei mai mari de 12 ani și adulții până în 40 de ani, două comprimate.
„Populația trebuie să știe că aceste comprimate de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților. Există și un call center la care populația poate să pună întrebări: 021.317.40.06. Și fiecare persoană, în momentul în care va primi doza de iodură de potasiu, va primi și un flyer cu recomandările autorităților”, a explicat la Europa FM Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.
Președintele Asociației Mame pentru Mame, Ana Măiță, consideră că ar trebui făcut mai mult pentru informarea populației.
„ Este doar un început. Nu cred că putem să numim în momentul de față o campanie aceste eforturi de informare. Este foarte bine că a publicat ghidul, dar există o campanie de promovare a acestui ghid pe internet? Până la ghid, putem avea machete simple cu mesaje sau scurte video-uri cu specialiști care spun trei vorbe simple pe înțelesul tuturor. Nu toată lumea știe să citească în România. Se poate face uz de rețeaua de asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari din comunitățile defavorizate din România”, a spus Ana Măiță.
Deocamdată, nu se știe când și de unde vom lua aceste pastile cu iod, după ce medicii de familie au refuzat să se implice în distribuirea lor.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea recent că nu va începe distribuirea acestor comprimate până nu se va convinge că toată lumea va ști ce are de făcut, în urma campaniei de informare. Anterior, Ministerul comunicase că pastile cu iodură de potasiu vor ajunge la populație începând cu jumătatea lunii aprilie.
Sursa foto: Unsplash / Hal Gatewood