Într-un interviu acordat Europa FM, poeta și eseista Ana Blandiana ne vorbește despre manipulare, despre experiența sa ca lider al Alianței Civice în anii 90 și ne prezintă gândurile sale despre intelectualii (artiștii) care susțin candidați în alegeri.
Interviul a fost realizat în contextul evenimentului ‘Trialoguri la ARCUB’.Joi, de la ora 19.00, Ana Blandiana – una dintre cele mai cunoscute poete contemporane din România – se întâlnește cu publicul bucureștean la Ceainăria ARCUB (Centrul Cultural București). O discuție despre cum oamenii îi folosesc pe oamenii din jurul lor pentru a obține avantaje, beneficii, și despre manipulare.
______________________________________________________
-Participați, joi, 13 noiembrie, la Centrul Cultural București, la o discuție despre cum oamenii îi folosesc pe oameni pentru a obține un avantaj, un beneficiu. În ce își găsește originea această temă? De la ce anume porniți?
Ana Blandiana: ‘Nu sunt un scriitor relaxant și nici tema nu este relaxantă. Discuția pronește de la cea mai recentă cartea a mea, FALS TRATAT DE MANIPULARE, în care spun că ani de zile am avut prinsă, cu un ac, deasupra biroului meu, o deviză a unui mare filosof din Evul MEdiu, Erasmus din Rotterdam, SĂ NU TE LAȘI NICIODATĂ FOLOSIT DE NIMENI. Cartea mea are ca temă manipularea. Se numește FALS TRATAT pentru că nu este o carte științifică, e o carte de idei care sunt ilustrate cu întâmplări din viața mea, pe această temă: toți suntem în permanență victimele manipulării, ne manipulează oameni, ne manipulează cărți. Suntem în permanență supuși voinței altora de a ne transforma potrivit ideilor lor’.
-V-ați simțit ‘folosită’ de colegi, într-o perioadă politică poate mai tulbure ca acum, de după 1989…
Ana Blandiana: ‘Din păcate, viața noastră social-politică nu s-a limpezit niciodată. Înainte de 1989, lucrurile erau mai limpezi, era absolut clar cine este cu Ceaușescu, cine nu este cu Ceaușescu, de cine trebuie să te aperi. După 1989, totul a devenit mult mai tulbure, în sensul că, înainte, oamenii nu vorbeau, și abia în condițiile libertății am aflat că făceam lucruri diferite’.
-În ‘Frica de literatură’ notați: ‘O vocație autentică este o vocație de care nu poți fugi, dar pentru a te convinge de asta trebuie să fi încercat evadarea.’ – Vocația dvs. de a ieși și reprezenta public o parte a intelectualității -cum rămâne cu aceasta? Nu considerați că prezența dvs. ar fi extrem de utilă și astăzi?
Ana Blandiana: ‘Nu cred. Am dat 10 ani din viața mea în anii 90 unei implicări mult mai directe și mi-am dat seama că implicarea trebuia să aibă loc în zone mai profunde. Mitigurile de sute de mii de oameni pe care le-a organizat Alianța Civică pe care o conduceam – care au dus la rotația puterii din 1996 au schimbat lucruri, dar …totul a rămas în continuare la fel de tulbure, dovadă ceea ce trăim astăzi. Așa s-a născut ideea implicării într-o construcție profundă care să arate care sunt rădăcinile neînțelegerii istoriei – și aceasta este implicarea în MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI de la Sighetu Marmației’.
-Cum vedeți implicarea oamenilor de cultură în sprijinul unor candidați?
Ana Blandiana: ‘E o chestiune personală. E adevărat că experiența mea – am fost foarte implicată în campaniile electorale din 1992 și 1996 – îmi spune că un intelectual nu are decât de pierdut dacă se implică. Omul politc pe care îl sprijină va trebui să se supună definiției lui de om politic și să facă compromisuri, în timp ce intelectualului nu-i convine să le facă. De fiecare dată, sprijinirea unui om politic de către un intelectual duce la o mare dezamăgire’.
_________________________________________________________
EVENIMENT
Joi, de la ora 19.00, Ana Blandiana – una dintre cele mai cunoscute poete contemporane din România – se întâlnește cu publicul bucureștean la Ceainăria ARCUB în cadrul evenimentului ‘Trialoguri la ARCUB’.
Discuția va fi moderată de jurnalistul Cezar Paul Bădescu și va fi completată de acordurile muzicale ale violoncelistului Adrian Naidin. Accesul este permis în baza unui bilet de intrare, care poate fi cumpărat de la sediul ARCUB (preț: 25 lei).
Tema de joi: ‘Să nu te lași niciodată folosit de nimeni!’
‘De multe ori în viață ni se întâmplă să constatăm, cu bucurie sau cu părere de rău, că am fost folosiți de semenii noștri în vederea obținerii de beneficii și avantaje de diverse naturi, tot astfel cum, la rândul nostru, îi folosim pe cei din jur pentru a ne atinge anumite obiective. Este faptul de a folosi un om un act damnabil sau justificabil? Este oare etic să faci din oameni un mijloc? Care este calea de a ajunge acolo unde ne dorim fără să-i folosim pe ceilalți într-un mod meschin – vom afla de la scriitoarea Ana Blandiana, care lansează un îndemn ferm: ‘Să nu te lași niciodată folosit de nimeni!’ Centrul Cultural București – ARCUB
Trialoguri la ARCUB este un eveniment lansat în februarie 2014. Bucureștenii – și nu numai – se pot întâlni cu personalități ale culturii de două ori pe lună, în serile de joi, în Ceainăria ARCUB (Str. Batiște nr. 14).
Invitații speciali ai edițiilor anterioare: scriitorul Mircea Cărtărescu, poetul Mircea Dinescu, psihologul Aurora Liiceanu, dirijorul Tiberiu Soare, scriitoarea Gabriela Adameșteanu și actrița Oana Pellea.
_______________________________________________________