Coronavirusul a provocat 3000 de decese în rândul cadrelor medicale din 79 de țări, dar bilanțul real ar putea fi mult mai mare, reiese dintr-un raport al Amnesty International.
Organzația atrage atenția că multe guverne nu reușesc să le asigure protecția adecvată angajaților din sănătate, aflați în prima linie în lupta cu noul coronavirus, iar în țări precum Rusia și China, medicii riscă represalii dacă vorbesc despre condițiile lor de muncă.
Cei mai mulți medici care au murit din cauza noului coronavirus sunt în Rusia – 545. Urmează Marea Britanie, care a raportat 540 de decese și Statele Unite, puțin peste 500.
Și în Brazilia, au fost răpuși de coronavirs peste 350 de angajați din sănătate, în Italia, au fost 188 de decese, iar în România 3 cazuri în rândul personalului medical.
În raportul intitulat ‘’Expuși, reduși la tăcere, atacați’’, Amnesty International atrage atenția că lipsa de echipamente de protecție pentru angajații din sănătate a fost identificată în aproape toate cele 63 de țări și regiuni analizate. Dacă în Europa, problema a persistat la începutul pandemiei, în țări precum Mexic și acum sunt medici nevoiți să își cumpere singuri echipamente de protecție.
Raportul scoate la iveală și alte probleme, cum ar fi salariile mici ale medicilor, numărul mare de ore lucrate și sancționarea celor care denunță condițiile proaste de lucru, în unele țări precum Rusia, China, Egipt sau Malaezia.
Amnesty International recomandă statelor lumii să își facă propriile analize privind pregătirea și reacția lor la pandemie și să le ofere compensații angajaților din sănătate diagnosticați cu COVID-19 și celor care au fost sancționați pe nedrept pentru că au semnalat nereguli.
- Florentina Mihăiță