Amnesty International a publicat în această dimineaţă un nou raport, în care salută o scădere considerabilă în Statele Unite a numărului execuțiilor, în urma unor condamnări la moarte.
Acest lucru – se menționează în raportul organizației internaționale care promovează drepturile omului – a dus la o reducere a numărului deţinuţilor executaţi la nivel global, cu excepţia Chinei, transmite France Presse.
Astfel, numărul execuţiilor a scăzut în 2016 cu peste o treime faţă de datele din 2015.
Statele Unite au pronunţat 32 de pedepse capitale în ultimul an, iar numărul execuţiilor a ajuns la 20, fiind vorba de cel mai mic număr de deţinuţi condamnaţi la moarte din ultimele patru decenii.
De asemenea, americanii nu mai sunt în topul cinci al ţărilor care execută cei mai muţi deţinuţi
Secretarul General al Amnesty International, Salil Shetty, a declarat că scăderea pedepselor capitale şi a execuţiilor americane reprezintă un ”semn de speranţă pentru activiştii care au militat îndelung pentru eliminarea pedepsei capitale”.
La nivel global, numărul execuţiilor a scăzut cu 37% doar în ultimul an. Amnesty susţine că acest declin arată că judecătorii, procurorii şi juraţii nu mai optează pentru pedeapsa capitală, care nu mai este considerată o modalitate de a face justiţie pentru victime.
De asemenea, o scădere dramatică în numărul execuţiilor a apărut şi în Iran şi Pakistan.
Au existat mai puţine execuţii şi în ţările sub-sahariene, deşi numărul pedepselor capitale pronunţate s-a dublat la 1.086, în special ca urmare a unei creşteri dramatice a susţinerii pentru pedeapsa cu moartea în Nigeria.
Amnesty vorbește despre 1.032 de execuţii în ultimul an, faţă de cele 1.634 de execuţii din 2015.
Însă, acest raport exclude China. Autorităţile chineze continuă să execute mai multe persoanele decât toate ţările lumii, dar datele sunt ţinute secrete de către conducerea de la Beijing.
În 2016, primele cinci ţări ale lumii după numărul execuţiilor au fost China, Iran, Arabia Saudită, Irak şi Pakistan.