În statul American Michigan, mii de șoferi au ieșit cu mașinile pe străzi și au claxonat ore întregi pentru a protesta față de menținerea marilor fabrici dar și a micilor firme închise din cauza pandemiei.
În orașul cel mai mare al statului, Detroit, se află mari uzine auto, iar populația, conservatoare în mare parte, consideră că președintele Donald Trump are dreptate când spune că economia trebuie pornită cât mai repede, chiar înainte de 1 mai.
Însă, medicii fac apel la menținerea restricțiilor atâta vreme cât numărul cazurilor de coronavirus este tot mai mare de la o zi la alta, aproape 637 .000 până acum, în toată țara.
Numărul morților de COVID-19 se aproprie de 29.000.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump le-a dat mână liberă guvernatorilor în privința momentelor redeschiderii companiilor, iar în Michigan guvernatorul democrat este criticat dur pentru decizia ca totul să rămână închis până la 30 aprilie. În Michigan, aproape 2.000 de americani au murit de covid 19.
În Statul New York, guvernatorul Andrew Como, a dat un ordin care-i obligă pe locuitori să poate mască în public, dacă nu păstrază distanța socială, altfel riscă închisoarea.
Dincolo de decizii, unii angajați din centre sociale intervievați de jurnaliștii New York Times au mărturisit că în continuare nu au suficiente echipamente de protecție, iar salariile sunt prea mici ca și le poată procura singuri.
Așa că lucrează zilnic în câte 2, 3 zile, câte 16 ore, cu riscul de a răspândi coronavirusul.
Administrația Trump a promis câte 1.200 de dolari pentru fiecare persoană afectată de coronavirus, însă drama multora este că odată ce banii vor intra în conturile oamenilor, băncile au prioritate la retrageri pentru eventualele datorii.
70 de milioane de americani ar putea primi ajutorul, dar numai după ce pe cecuri va fi inscripționat numele președintelui Donald Trump.
Cât privește ajutorul de șomaj, cel puțin 17 milioane de americani l-au cerut deja.
Șomajul în Statele Unite a ajuns la 13 %.