Confidenţialitate

Amenințări cu demisia în lanț la Spitalul Județean din Oradea. 100 de medici și asistente vor să plece de la Urgențe

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea e la un pas de a rămâne fără Unitatea de Urgențe. 100 de medicii și de asistente amenință cu demisia. Situația de criză a apărut după o hotărâre de Consiliu Local luată joi.

Decizia de a diminua sporurile și de a le acorda în procentaje diferite pentru categorii de personal angajate în aceeași secție  fost luată „hoțește”, reclamă șeful Secției de Primiri Urgențe. Doctorul Hadrian Borcea, primul care a și demisionat, a explicat la Europa FM că pacienții nu sunt afectați deocamdată, însă, de luni, conducerea spitalului și Primăria Oradea vor fi obligate să găsească soluții.

„După ce mi-am depus eu demisia și colegii medici și asistenți au intenționat același lucru. Au semnat în jur de 100 de cereri de demsie. Eu i-am rugat să aștepte până luni pentru a permite spitalului găsească soluții pentru a fi înlocuiți și din acest punct de vedere pacienții nu resimt această stare de tensiune. Ce se va întâmpla de luni? Ar trebui să răspundă conducerea spitalului și conducerea Primăriei Oradea. Și-au asumat o decizie, trebuie să suporte și8 consecințele deciziilor pe care le iau. Vor trebui să găsească oameni cu care să ne înlocuiască”, spune medicul șef al UPU-SMURD de la Spitalul Județean din Oradea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe lista celor care au anunțat că demisionează se regăsesc peste 90% din medicii de la Urgențe și 70% dintre asistenții medicali. Doctorilor nu le scad veniturile, însă gestul lor e unul de solidaritate cu asistenții. Aceștia ar urma să primească mai puțini bani decât în februarie după ce autoritatea locală a decis cum va pune în practică noul Regulement de sporuri în Sănătate și Legea salarizării bugetarilor – va diminua sporurile pentru condiții de muncă acordând 22% din salariul de bază pentru un medic, 41% pentru un asistent medical și 55% pentru o infirmieră sau îngrijitoare.

„Acei asistenți care în luna februarie lucrau în condițiile cele mai grele și aveau sporuri de 100% din acest motiv – asistenții de la dispeceratul din Urgențe, asistenții care zboară pe elicoptere sau lucrează pe mașinile SMURD – acum vor avea un spor de 40%. Nu poți da acelorași oameni  care lucrează în aceleași condiții sporuri diferite doar pe principiul că la unii le-a crescut salariul și la alții le-a scăzut. E o acțiune de echipă, mai mult decât de solidarizare, pentru că așa și muncim”, explică dr. Hadrian Borcea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru moment, doctorul Hadrian Borcea și-a convins colegii să aștepte până luni o soluție din partea Primăriei Oradea de care spitalul aparține. Medicul ar urma să aibă o întâlnire în aceste zile cu primarul Ilie Bolojan.

Tot luni, începe greva de avertisment în toate spitalele din România după ce mii de angajați au primit în martie, mai puțini bani decât în aprile. O întâlnire pe această temă între reprezentanții Sanitas și premierul Viorica Dăncilă ar urma să aibă loc marți, pe 8 mai. O variantă luată în calcul la nivel național este plata gărzilor în afara sporurilor, limitate prin noua lege a salarizării la 30% din fondul de salarii al primăriei, CJ sau Ministerului d care un spital aparține.