Confidenţialitate

Amenințarea Rusiei după atacul din Siria poate afecta și România?

Reacția Rusiei după ce mai multe rachete au fost lansate de SUA, împreună cu forțe aeriene din Franța și Marea Britanie, a fost promptă și dură: Ambasadorul rus la ONU a spus că este insultă inacceptabilă şi inadmisibilă la apresa preşedintelui Rusiei și că “asemenea acțiuni nu vor rămâne fără consecințe”.

Cum ar trebui interpretată această amenințare a Rusiei și ce consecințe urmează după acest atac al celor 3 țări, SUA, Franța și Marea Britanie asupra Siriei?

Președintele Centrul de Prevenire a Conflictelor, Iulian Chifu spune la Europa FM că: “Marea întrebare este dacă avem de-a face cu o sancțiune directă doar la adresa regimului sirian sau doar una dincolo de simbolism, la adresa Federației Ruse așa cum o interpretează ambasadorul Rusiei la ONU. Urmează să vedem elemente de pe teren. pe unde au trecut avioanele și rachetele, dacă ai trecut din estul Mediteranei, vestul Siriei, care e coordonată de fedetația rusă. Dacă rușii, într-adevăr, cum a anunțat Putin au tras după aceste rachete, dacă au doborât ceva, dacă sunt victime, dacă au fost soldați ruși uciși, lucruri pe care le vom ști sau nu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deocamdată primele declarații vin de la Moscova, care susține că nicio lovitură nu a avut loc în apropiere de bazele ruseşti.
Secretarul general al ONU a spus deja că susține actiunile lansate de cele 3 state în această dimineață.

 

România, țară membră NATO ar trebui să se poziționeze de aceeași parte a SUA și a celor 2 țări membre permanente din Consiliul de Securitate care au lansat atacul.

Reacția SUA  vine ca răspuns după ce sâmbăta trecută, 60 de oameni au murit și 500 au fost răniți în orașul Duouma, în urma unui atac chimic.

Generalul american  Joseph Dunford a precizat într-o conferință de presă în această dimineață că atacul a fost unul precis și a vizat  3 unități unde s-ar fi produs arme biologice în masă, situate în apropiere de orașul sirian Homs.

Preşedinţia franceză a publicat pe contul său de Twitter imagini cu avioane franceze Rafale care decolează pentru a bombarda poziţii în Siria.