Confidenţialitate

Google, amendată de CNCD pentru felul în care a denumit Catedrala Neamului pe aplicația Maps

Google a primit o amendă de 10.000 de lei de la CNCD, din cauza denumirii „Catedrala Prostirii Neamului” care apărea pe aplicația Google Maps.

Conform CNCD, decizia Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în „Catedrala Prostirii Neamului” pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

Colegiul director obligă compania să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile.

„Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română)”, transmite CNCD.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a fost cel cel care a făcut publică descoperirea de pe Google Maps şi a comentat dur, considerând schimbarea denumirii lăcaşului de cult drept o ofensă adusă comunităţii ortodoxe.

Patriarhia Română a reacționat după ce Google România a fost amendată cu 10.000 de lei: „Sesizarea vulnerabilităților unor importante sisteme informaționale, oricui ar aparține acestea, precum și sancționarea pasivității față de o asemenea sesizare, este un gest moral de normalitate civică”.

„Nu putem decât saluta dreapta, deci fireasca hotărâre a CNCD, precum și inițiativa pe care a avut-o anterior dl Cristian Jura, distins membru al acestei instituții. Le mulțumim tuturor celor ce au luat atitudine împotriva unui abuz intolerabil, a unei ofense la adresa Bisericii și, punctual, la adresa Catedralei Naționale”, transmite Patriarhia.

Conform Patriarhiei, „sesizarea vulnerabilităților unor importante sisteme informaționale, oricui ar aparține acestea, precum și sancționarea pasivității față de o asemenea sesizare, este un gest moral de normalitate civică”.

În opinia sursei citate, asemenea vulnerabilități informatice, mai ales când ele apar la un nivel atât de înalt, pot periclita imaginea oricărei alte instituții, deci sunt total inacceptabile, remedierea lor fiind o datorie.