Confidenţialitate

Ambasadorul SUA la UE declară că, în dosarul ucrainean, a dat curs “ordinelor” primite de la Trump | VIDEO

Audiat în Congresul american, în cadrul procedurii de destituire a președintelui Donald Trump ca urmare a presiunilor pe care le-ar fi făcut la nivel înalt asupra Ucrainei, pentru câştiguri politice personale, ambasadorul Statelor Unite pe lângă Uniunea Europeană a declarat, miercuri, că a dat curs “ordinelor” primite în această afacere.

Potrivit lui Gordon Sondland, ”la cererea expresă a preşedintelui Statelor Unite”, diplomaţii însărcinaţi cu dosarul ucrainean au acceptat, în pofida rezervelor lor, să lucreze cu avocatul personal al liderului de la Casa Albă, Rudy Giuliani.

Aflată în  a patra zi de audieri publice, procedura de “impeachment” împotriva președintelui a fost decisă după ce un “avertizor de integritate” a determinat publicarea conţinutului unei discuţii telefonice avute, la 25 iulie, de preşedintele american cu omologul său ucrainean.

Atunci, Donald Trump i-a cerut lui Volodimir Zelenski să îl ancheteze pe Joe Biden, democrat favorit în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 2020, în legătură cu activităţile din Ucraina ale fiului său, Hunter Biden, care a fost membru în consiliul de supraveghere al companiei de gaz Burisma.

Chestionat despre un eventual șantaj la adresa Kievului în scopuri electorale, Gordon Sondland a admis condiționarea unei invitaţii pentru Volodimir Zelenski la Casa Albă.

Democraţii l-au acuzat pe Donald Trump de abuz de putere şi încearcă să stabilească dacă acesta a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei pentru a face presiuni asupra regimului de la Kiev. Președintele s-a declarat victima unei vânători de vrăjitoare, susţinând constant că dialogul telefonic a fost “perfect”.

Potrivit versiunii sale, o anchetă desfăşurată anterior în Ucraina împotriva companiei Burisma fusese oprită în urma intervenţiilor lui Joe Biden, care ar fi cerut Kievului demiterea procurorului care conducea ancheta, invocând slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei.

În ce priveşte ajutorul militar pentru Ucraina, blocat de preşedinţia SUA la începutul verii, deşi era considerat crucial de toţi diplomaţii în faţa “agresiunii ruse”, Sondland a admis miercuri că le-a spus unor responsabili ucraineni că deblocarea acestui ajutor depinde de lansarea respectivelor anchete.

“În lipsa unei explicaţii credibile pentru suspendarea ajutorului, am ajuns la concluzia că reluarea asistenţei de securitate nu va avea loc cât timp nu va exista o declaraţie publică a Ucrainei în sensul că se angajează să ancheteze”, a explicat ambasadorul, potrivit căruia şi-a făcut cunoscute aceste “preocupări” unui consilier apropiat al lui Zelenski.

Sondland a insistat că cei mai înalţi responsabili din administraţie au fost la curent cu aceste demersuri şi le-au susţinut.

Opt alţi martori sunt audiaţi în această săptămână, în cadrul procedurii de destituire. Soarta lui Trump va depinde apoi de votul din Senat, unde însă republicanii deţin majoritatea.

Donald Trump a susținut, miercuri, că nu-l cunoaşte “prea bine” pe ambasadorul Statelor Unite pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, la câteva ore după ce acesta a fost audiat în Congres în cadrul procedurii de destituire lansate împotriva şefului statului, relatează AFP.

“Nu-l cunosc prea bine. Nu am vorbit prea mult cu el”, a declarat Trump în grădina Casei Albe, înainte de o deplasare în Texas.

“Nu-i un om pe care să-l cunosc bine”, a insistat el. Sondland “a susţinut la început alţi candidaţi, nu pe mine”, a spus Trump, referindu-se la alegerile primare republicane din 2016.

Totuşi, într-un mesaj pe Twitter din 8 octombrie, Donald Trump părea mai puţin distant faţă de Gordon Sondland, un bogat om de afaceri pe care chiar el l-a numit ambasador şi care a donat un milion de dolari comitetului de nominalizare a lui actualului preşedinte. “Mi-ar plăcea foarte mult ca ambasadorul Sondland, care este cu adevărat un om de bine şi un mare american, să depună mărturie”, a transmis atunci Trump.