Confidenţialitate

Ambasadorul SUA, la Ministerul Justiției

Ambasadorul Statelor Unite se întâlneşte, marți, cu ministrul Justiţiei.

Hans Klemm s-a alăturat vocilor care au criticat intenţia de modificare a legilor Justiţiei. Tudorel Toader a spus, ulterior, că aşteaptă argumente din partea oficialului american.

Aseară, ministrul declara, într-o emisiune tv, că ia în calcul varianta ca procurorul general să fie propus de Senat, aşa cum se întâmplă la Washington.

‘Poate că este îngrijorat de faptul că (…) nu am propus sistemul cel mai democratic, din Statele Unite, prin care procurorul general este numit de către Senat. Atunci, dacă este să spulberăm îngrijorarea, mă gândesc să propun şi eu ca procurorul general din România să fie propus de către Senat, să avem o echivalenţă a procedurilor şi să tindem şi noi spre acelaşi standard de democraţie’, a spus Tudorel Toader la Antena 3.

În opinia sa, nu este atât de important cine îl propune sau îl numeşte pe procurorul general, ci ca ocupantul funcţiei să fie complet independent.

Potrivit ministrului, Comisia Europeană a recomandat României, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să găsească proceduri transparente pentru numirea procurorului general şi a procurorilor-şefi de la DNA şi DIICOT.

Controversata reformă i-ar lua şefului statului dreptul de a desemna conducerile la Parchetul General şi Direcţia Anticorupţie, ceea ce a generat recentele proteste de stradă. În opinia lui Tudorel Toader, nu este atât de important cine îl propune sau îl numeşte pe procurorul general, ci ca ocupantul funcţiei să fie complet independent.

La cererea ministrului Justiţiei se verifică activitatea managerială a celor două instiţii. Ieri, într-o scrisoare trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, şefa echipei care a mers în control la DNA și-a acuzat superiorii că au făcut presiuni asupra sa, punând sub semnul întrebării acurateţea aşteptatelor concluzii.