Expulzarea coordonată de către Occident a diplomaţilor ruşi pentru un presupus atac cu agent neurotoxic în Marea Britanie ar putea conduce la o “situaţie de Război Rece“, a avertizat miercuri ambasadorul Rusiei în Australia, citat de agenţia germană de presă DPA.
Cel puţin douăzeci de ţări şi NATO au expulzat peste 140 de diplomaţi ruşi ca răspuns la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Irina în oraşul Salisbury la începutul acestei luni.
Marea Britanie susţine că atacul a fost comandat de Moscova şi că a fost utilizată o neurotoxină dezvoltată de ruşi şi identificată ca Noviciok.
Grigori Logvinov, ambasadorul Rusiei la Canberra, a declarat reporterilor că există o conspiraţie între naţiunile occidentale de a discredita Rusia, care a început atunci când ţara a devenit mai independentă după 1990.
“Dacă Occidentul va urma această linie, mă tem că vom intra adânc într-o situaţie de Război Rece”, a spus Logvinov.
Cei doi ofiţeri de informaţii pe care Australia a anunţat marţi că îi expulzează sunt “diplomaţi de carieră, absolut legali”, a adăugat el.
De asemenea, el a pus la îndoială ce li s-a întâmplat fostului spion şi fiicei sale, care rămân în stare critică în spital.
“Doamne, cine i-a văzut pe ‘Sripali’ după presupusa lor otrăvire?”, s-a întrebat el. “Cine a vazut un raport medical adevărat în afară de declaraţii politice că au fost otrăviţi cu o presupusă neurotoxină?”
Potrivit lui Logvinov, Rusia nu a avut niciun motiv să fie interesată de agentul dublu.
Skripal “a fost condamnat, şi-a ispăşit condamnarea, a fost eliberat. Nu mai prezintă niciun interes pentru Rusia”, a declarat ambasadorul.
Logvinov a adăugat că preşedintele rus Vladimir Putin aşteaptă recomandări privind modul de reacţie la expulzarea în masă a diplomaţilor.
Și România a decis expulzarea unui diplomat rus.