Într-un interviu acordat Europa FM, ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, spune că lucrătorii sezonieri vor munci în condiții sigure, în care igiena sanitară este respectată.
Germania va primi în total, în aprilie și mai, circa 80.000 de muncitori străini sezonieri, o parte dintre ei venind din România.
“Doresc să subliniez încă o dată că este vorba despre relații de muncă reglementate de dreptul privat între fermieri și lucrătorii sezonieri.
Nu este un program guvernamental. Fiecare decide pentru sine.
Având în vedere situația specială, în aprilie și mai vor putea intra în Germania până la 80.000 de lucrători sezonieri – în total, deci nu doar din România.
În plus, în acest scop a fost stabilit și acel catalog foarte strict de măsuri de igienă, pe care l-am menționat deja“, spune Cord Meier-Klodt.
Î: România și Germania au un acord pentru ca mii de muncitori să ajungă la muncă în țara dvs. Acordul a fost criticat de o parte a societății românești. Ce garanții există că acești muncitori stau în condiții sanitare corecte?
R: Eu aud aceste critici prezentate de mass-media din România și din Germania de altfel. Le iau in serios, și înțeleg îngrijorarea oamenilor.
Dar să ne amintim putin, aici este vorba despre o colaborare care există deja de mulți ani între fermierii germani și lucrătorii sezonieri români, în avantajul ambelor părți.
Mai mult decât atât: În decursul anilor, în foarte multe cazuri s-a dezvoltat o relație personala bazată pe încredere, stimă și sprijin reciproc. Acesta și este motivul pentru care atât de mulți lucrători români se întorc în fiecare an în Germania – un aspect care se pierde uneori în relatările actuale din presă.
Guvernul federal a impus fermelor agricole criterii stricte privind activitatea lucrătorilor sezonieri. La sosirea în Germania, ei sunt supuși mai întâi unei examinări medicale, urmând să fie transportați ulterior la ferma de destinație.
Acolo se vor respecta reguli stricte de igienă, de exemplu în ceea ce priveşte condiţiile de lucru, transportul la locul de muncă, măsurile de dezinfecţie precum şi în cazul unor îmbolnăviri. De asemenea, lucrătorii vor fi dotaţi cu măşti şi mănuşi de protecţie atunci când este necesar – de exemplu în timpul transportului.
Autoritățile germane au găsit și nereguli, după ce mai multi lucratori români s-au revoltat împotriva patronilor fermelor în care lucrau din cauza condițiilor de lucru și a salariilor.
Ambasadorul spune clar că cei nedreptățiți trebuie să se adreseze autorităților când drepturile le sunt încălcate.
Î: Cum sunt controlate aceste ferme de autoritățile germane?
R: “Respectarea legislației va fi controlată în Germania în special de către autoritățile pentru protecția muncii ale landului respectiv, autoritatea vamală și autoritatea de sănătate publică, în coordonare cu Inspecția muncii din localitate.
În plus, sindicatele veghează asupra respectării prevederilor și, desigur, presa joacă un rol important în acest context.
Aşadar, consider foarte important să fim informaţi despre acest subiect. Dar mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple în mod obiectiv, cu toată seriozitatea necesară şi fără polemică.”