Confidenţialitate

Ambasadoarea SUA la NATO: Este destul de dificil de estimat care sunt planurile Kremlinului și dacă Putin va mai ataca sau nu Kievul | AUDIO

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina și acțiunile Kremlinului din ultimii zece ani au influențat puternic noul concept strategic al Alianței Nord Atlantice, spune la București un înalt oficial NATO. De asemenea, Marea Negră este una dintre zonele importante pe care Statele Unite și NATO se concentrează.

Peste 3.000 de soldați americani sunt detașați în România, afirmă Julienne Smith. Ambasadorul Statelor Unite la NATO anunță că în țara noastră vor mai veni și alte trupe.

„Marea Negră este un important punct de focus pentru NATO. Nu doar în contextul agresiunii rusești în Ucraina, NATO se concentrează pe zone individuale, ca Marea Neagră, pentru a detașa echipamente și trupe suplimentare, de unde să conducă antrenamente și operațiuni”, a spus Julienne Smith.

Înaltul oficial explică într-o întâlnire cu jurnaliști români că este destul de dificil de estimat care sunt planurile Kremlinului și când se va termina războiul din Ucraina. Inclusiv dacă Putin va mai ataca sau nu Kievul. De asemenea, subliniază că acțiunile Rusiei din ultimii zece ani, inclusiv anexarea Crimeei în 2014, au dus la adoptarea unui nou concept strategic al NATO – unul bazat pe apărare.

„Ultimul concept strategic al NATO a fost gândit în anul 2010, când era complet o altă eră, inclusiv relațiile dintre NATO și Rusia erau altele. Vorbeam într-un limbaj aspirațional despre conceptul strategic pentru următorii ani. Speram ca NATO și Rusia să aibă relații chiar și mai constructive. Lucrurile s-au schimbat tragic mai ales de la anexarea Crimeei și a culminat cu invadarea Ucrainei în acest an. NATO va avea doi membri noi, Suedia și Finlanda, decizie luată tocmai în contextul acțiunilor Rusiei din ultimele luni”, a adăugat Julienne Smith.

A catalogat țara noastră ca fiind un important aliat al NATO, mai ales în contextul în care statul român a alocat 2,5% din PIB pentru Apărare. Julienne Smith a lăudat ajutorul umanitar acordat de România Ucrainei.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ministrul ungar de Externe, despre creșterea capacității interconectorului de gaze naturale dintre Ungaria și România: O rută pentru viitoare importuri de gaze | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.