Sistemul Aegis Ashore România este complet operaţional şi în întregime finanţat, a transmis, sâmbătă, Ambasada SUA la Bucureşti.
Sistemul Aegis Ashore România “reprezintă o contribuţie foarte importantă a Statelor Unite ale Americii şi a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO (NATO Ballistic Missile Defense)”, potrivit unui comunicat de presă transmis sâmbătă de Ambasada SUA la Bucureşti.
“Legislaţia avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacităţi suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a asigura apărarea României şi a tuturor aliaţilor NATO”, adaugă sursa citată.
În prima variantă a proiectului de buget al Pentagonului – avizat pozitiv de Camera Reprezentanților – se vorbea de accelerarea instalării de noi capabilități la baza militară de la Deveselu.
Acestea ar fi urmat să fie instalate în cel mult 1 an de la aprobarea bugetului.Articolul a fost însă, eliminat, din proiectul de buget de către Senat luna trecută. Prevederea nu se mai regăsește, așadar, în ultima variantă a draftului de act normativ.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost întrebat de jurnaliștii Hotnews dacă în interiorul Alianței Nord-Atlantice există discuții privind suplimentarea capabilităților antirachetă de la Deveselu.
“Nu pot intra in detalii operationale. Pot spune, doar, ca sistemul de aparare antiracheta este doar o parte din mecanismele noastre de raspuns. Afem mecanisme puternice de descurajare in cadrul NATO, iar NATO este mereu pregatita sa-i apere si sa-i protejeze pe aliati impotriva oricarei amenintari potentiale.”
Să mai spunem că în bugetul de apărare al Statelor Unite pe anul viitor a fost menținută alocarea a aproape 3 milioane de dolari pentru baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii.
După votul din Senat, proiectul de buget pe 2018 al Pentagonului așteaptă promulgarea din partea președintelui Trump.