Confidenţialitate

Aluminiul, cel mai răspândit metal reciclabil

În natură, deseurile nu dispar de la sine. Chiar si resturile biodegradabile, precum cele alimentare, au nevoie de până la câteva săptămâni pentru a se descompune.

Metalul sau materiale plastice sunt foarte trainice. De exemplu, cutiile din aluminiu (precum dozele sucuri) rezistă și 500 de ani. E cu atât mai importantă reciclarea acestora pentru a evita transformarea naturii într-o imensă groapă de gunoi. Generațiile viitoare ne vor mulțumi!

Cel mai întâlnit și valoros metal care poate fi reciclat este aluminiul, pe care îl regăsim în principal în dozele de băuturi, cutii de conserve, capace de borcane, diverse recipiente alimentare, precum și în ambalajele deodorantelor. Sunt și metale ce nu pot fi reciclate. Între acestea, ambalajele de vopsea sau alte produse contaminate cu diverse substanțe toxice, folia metalizată cu care este învelită, spre exemplu ciocolata, dar și conservele din care nu a fost eliminat conținutul. Spălarea acestora este obligatorie, înainte de auncare!

O singură doză de aluminiu reciclată economisește destulă energie cât să asigure funcționarea unui televizor pentru 3 ore.

Producerea de cutii de aluminiu, din materii prime, necesită cu 20% mai multă energie decât producerea acelorași cutii, însă, prin reciclare.

Producerea de oțel din materiale reciclate economisește 75% din energia folosită în producerea de oțel din materii prime. Folia de aluminiu reciclată este folosită pentru a produce componente pentru mașini noi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

5 iunie  este Ziua Mediului! Pe tot parcursul zilei, pe frecvențele Europa FM și pe europafm.ro căutăm să învățăm împreună cum putem avea grijă de mediu și cum face mai bună lumea din jurul nostru.

Mai multe informații despre Ziua Mediului și cum te poi implica sunt disponibile în pagina europafm.ro/ziuamediului și în podcasturile emisiunii Misiunea Verde, de la Europa FM.

Instituită în 1972, de Adunarea Generala a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Mediului este un prilej pentru a dezbate situaţia în care se află natura şi măsurile ce se impun pentru a o proteja.

ILUSTRAȚIE: Photo by Kolya Korzh / Unsplash