Sancțiunile aplicate de Regatul Unit vizează inclusiv așa numitul grup Wagner, care ar fi fost angajat să-l asasineze pe președintele Zelensky, dar și Căile Ferate Ruse.
Aproape 1.000 de cetățeni ruși au fost acum sancționați până acum de Regatul Unit.
Alfa Bank Rusia și Gazprombank se numără printre companiile vizate de sancțiuni. La fel, directorul executiv al Sberbank, precum și Polina Kovaleva, fiica vitregă a lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. Ea deține o proprietate de aproximativ 4 milioane de lire sterline în Londra.
Vizată este Galina Danilchenko, numită „primar” al Melitopolului de trupele ruse după ce au ocupat orașul și l-au răpit pe primarul legitim.
Pe lista celor vizați de sancțiuni și restricții se numără și așa-numitul grup Wagner, ai cărui mercenari ar fi acționat la Kiev și în alte orașe din Ucraina, cu scopul de a-l asasina pe preşedintele Volodimir Zelenski şi pe membrii guvernului său, cum anunța recent Kievul.
Presa britanică a prezentat ulterior mai multe dezvăluiri privind modul în care mercenarii acționau la ordinul Kremlinului.
De la Londra, ministrul britanic al Externelor spune:
„Acești oligarhi, afaceriști și bandiți angajați sunt complici la uciderea unor civili nevinovați și este corect să plătească prețul. Putin nu ar trebui să-și facă iluzii, suntem uniți cu aliații noștri și vom continua să mărim presiune asupra economiei ruse pentru a ne asigura că eșuează în Ucraina. Nu va fi nicio încetinire” a mai spus ministrul Liz Truss.
În drum spre Bruxelles, spre summitul NATO, premierul Boris Johnson critică atacurile brutale asupra populației din Ucraina și anunță sporirea sprijinului pentru Ucraina.
Regatul Unit l-a sancționat anterior pe proprietarul clubului Chelsea, Roman Abramovici, a blocat accesul companiilor de transport aerian rusești și a avioanelor din Federația Rusă în Marea Britanie și a impus restricții pentru majoritatea persoanelor care au legătură cu Moscova și cu parlamentul Rusiei.
Foto: Shutterstock