Alpin Film Festival(ediția a II-a), festival internațional de film, carte și fotografie destinat promovării culturii și civilizației montane, va avea loc în perioada 23-29 ianuarie, în Brașov, Predeal și Bușteni. Intrarea la evenimentele festivalului este liberă.
Iubitorii de munte, adrenalină și aventură vor avea la dispoziție o săptămână întreagă cu evenimente speciale – proiecțiicu cele mai spectaculoase filme din universul montan, expoziții de fotografie veche și fotografie alpină, lansări de carte, dar și întâlniri cu alpiniști sau sportivi români cunoscutiși invitați din Italia, Polonia, Cehia, Franța și Slovenia.
Cei care vor veni la Alpin Film Festival 2017 vor putea să-i întâlnească, printre alții, pe Zsolt Torok, Vlad Căpușan, Cornel Coco Galescu, Nicolae Dimache, Toma Coconea, Dr. Cristian Lascu, Ionuț Zincă, Silviu Bălan.
”Alpin Film Festival este un eveniment creat cu multă pasiune pentru munte și artă, un eveniment prin care ne dorim să dezvoltăm o platformă de educație privind muntele și tot ce înseamnă acesta: prietenie, natură, aventură, adrenalină și distracție. Deschidem larg ușa tuturor celor care iubesc și respectă muntele, sportul, cărțile, filmele și fotografia. Ne dorim ca, în timp, să creăm o comunitate frumoasă, alături de care știi sigur că vei petrece momente de neuitat, la munte”, spune Dan Burlac, președinte Alpin Film Festival.
Festivalul se deschide pe 24 ianuarie, la Bușteni, gazda evenimentelor și filmelor din lumea alpinismului. Ziua va debuta cu vernisajul expoziției în aer liber, cuprinzând o colecție de fotografii vechi din Arhivele Naționale, prezentate pentru prima oară publicului larg. Intitulată„Istoria în Alb”, expozițiava fi găzduită de Castelul Cantacuzino din Bușteni. Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov și realizatorul expoziției concepute în colaborare cu Asociația Forums, va prezenta acest eveniment care mai cuprinde și lansarea ultimului număr din revista Astra.
Tot pe 24 ianuarie, la Centrul Cultural ”Aurel Stroe” – Bușteni va avea loc proiecția specială a unuia dintre cele mai premiate filme românești la festivalurile internaționale de gen – ”Muntele Magic”, regizat de Anca Damian și prezentat de Irina Margareta Nistor.
Pe durata întregului festival, în cele trei orașe,va fi difuzată o selecție internaționalăcare va cuprinde cele mai bune filme din ultimii doi ani ce își au inspirația în lumea muntelui. În premieră în România, Alpin Film Festival va organiza la Predeal,pe 28 și 29 ianuarie, ”ZILELE FILMULUI ROMÂNESC DE MUNTE”, ce va cuprinde o interesantă selecție de filme realizate în România.Publicul va putea vota filmul românesc preferat, la finalul fiecărei proiecții.
Anul acesta, Italia este țara invitată special la Alpin Film Festival, fiind una dintre țările cu tradiție în alpinism și sporturi de iarnă. Printre invitați se numără reprezentanți ai Muzeului Național Montan din Torino- cel mai mare muzeu dedicat muntelui din Europa, Alessandro Filippini, cunoscut specialist al muntelui „transalpin”. Partenerul acestui eveniment este Institutul Italian de Cultură București.
Un alt eveniment din cadrul festivalului va fi expoziția de fotografii ale Asociației Forona,expoziția ”Muntele”, organizatăîn aer liber, la Brașov, în Piața Sfatului și realizată cu sprijinul Canon România.
Tot pentru prima oara în România, Alpin Film Festival va organiza, joi, 26 ianuarie, la Predealconferința ”Medicină la Altitudine”, în parteneriat cu Salvamont România– Dispeceratul Național Salvamont. Cel care va susține acest eveniment este doctor Nicolae Dimache, specialist endocrinologși fost alpinist de performanță,actualmente rezident în Italia unde a practicat medicina internă. Temele dezbătute în această conferință vor fi legate de aspectele fundamentale ale fiziologiei organismului uman expus la mare altitudine, procesele de aclimatizare etc.
Între 24 și 29 ianuarie, festivalul va cuprinde și un salon de carte organizat în Sala Mare a Primăriei Predeal. Salonul de carte va prezenta ultimele apariții de carte al căror subiect este inspirat din lumea muntelui, în prezența a numeroși scriitori și jurnaliști. Printre invitații speciali se numără Marius Chivu, Sabina Fati, Dinu Mititeanu, Nicolae Dimache sau Mihai Ogrinji.
Duminică,29 ianuarie, Alpin Film Festival se va încheia cu două evenimente speciale – ”Gala Alpinismului Românesc” și ceremonia de premiere ”Sportivul Anului 2016”, realizată cu sprijinul Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE), unde vor participa cei mai buni sportivi din țară.
Tot în cadrul Alpin Film Festival se desfășoară, în perioada 1 ianuarie – 1 martie 2017, și concursul ”Digital Carpatica” – concurs de scurtmetraje realizate exclusiv cu telefonul mobil, având ca temă principală Munții Carpați din România. Regulamentul concursului este disponibil pe website-ul Alpin Film Festival.
Întreg programul Alpin Film Festival și synopsis-ul filmelor selecționate pot fi găsite pe www.alpinfilmfestival.ro.