Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat în această seară decretele pentru numirea Mihaielei Moraru-Iorga în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție și a lui Remus-Iulian Popa în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală de la Parchetul General. Mandatele acestora sunt pe o perioadă de 3 ani. Numirea lor a fost făcută la propunerea ministrului justiției, în ciuda avizului negativ dat de CSM.
UPDATE 18:48. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat în această seară decretele pentru numirea Mihaielei Moraru-Iorga și a lui Remus-Iulian Popa în funcțiile de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, respectiv procuror-șef al Secției de urmărire penală de la Parchetul General
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 11 ianuarie 2024, următoarele decrete:
- Decret pentru numirea doamnei Moraru-Iorga Mihaiela în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție pe o perioadă de 3 ani;
- Decret pentru numirea domnului Popa Remus-Iulian în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe o perioadă de 3 ani”, transmite Administrația Prezidențială într-un comunicat.
Știre inițială
Propunerile în funcţii de conducere la DNA şi Parchetul General au ajuns la președintele Iohannis, deși ele au primit aviz negativ de la CSM. Ministrul Justiției spune că a reluat interviurile cu cei doi procurori controversați și că a ajuns la concluzia că au toate calitățile și experiența necesare pentru funcțiile în care sunt propuși. Dar Opoziția critică decizia.
Cei doi procurori propuși în funcții de conducere la DNA și la Parchetul General sunt Mihaiela Moraru-Iorga şi Remus-Iulian Popa. Prima s-a remarcat prin mai multe conflicte și procese cu fosta șefă a DNA, Laura Codruța Koveși.
După ce a fost dată afară din DNA, Mihaiela Iorga-Moraru a fost promovată la Secţia specială creată pentru a se ocupa exclusiv de infracţiunile săvârşite de magistraţi.
În ceea ce-l privește pe procurorul Remus Popa, CSM îi reproșează acestuia că are o „experiență limitată” în specificul secției pentru șefia căreia candidează și că a prezentat un proiect managerial cu deficiențe grave.
Alina Gorghiu, ministrul Justiției, spune că în urma interviurilor cu cei doi a ajuns la concluzia că au experiența necesară
De partea cealaltă, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că a reluat interviurile cu cei doi și că a ajuns la concluzia că au experiența necesară pentru funcțiile de conducere pentru care sunt propuși – la DNA și, respectiv, Parchetul General.
Stelian Ion, de la USR, fost ministru al Justiției, critică alegerea Ministerului și spune că avem de-a face „cu niște candidați marionetă”.
Avizul CSM este consultativ. Nu s-a ținut cont de el nici în 2019, când președintele Iohannis a numit șefii DNA și ai Parchetului General în ciuda avizului negativ al CSM.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin