Confidenţialitate

Alina Gorghiu, despre scenariul introducerii unui prag minim de consum de droguri la volan: „Ar fi o inconștiență să acceptăm că nu e un pericol în trafic o persoană care a consumat substanțe psihoactive” | VIDEO

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat luni, 16 septembrie, pentru data de 11 noiembrie, pronunţarea unei decizii privind necesitatea introducerii unui prag minim de consum de droguri la volan. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a fost invitata Mădălinei Dobrovolschi, miercuri, 18 septembrie, în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Despre posibilitatea introducerii unui prag minim de consum de droguri la volan, ministrul Justiției a spus că „ar fi o inconștiență să acceptăm că nu e un pericol în trafic o persoană care a consumat substanțe psihoactive”. 

Alina Gorghiu: „Ar fi o inconștiență să acceptăm că nu e un pericol în trafic o persoană care a consumat substanțe psihoactive”

Mădălina Dobrovolschi: Care este punctul de vedere al ministrului Justiției? Este acceptabil un prag minim de consum de droguri la volan?

Alina Gorghiu:Nu. Mesajul meu este: ar fi o inconștiență să acceptăm că nu e un pericol în trafic o persoană care a consumat substanțe psihoactive. Din punctul meu de vedere, ar trebui să existe toleranță 0 pentru cei care se urcă la volan sub influența drogurilor. Și am să vă explic de ce nu se poate reglementa această problemă cu pragurile. Pentru că avem mii de substanțe psihoactive.

În fiecare săptămână se mai inventează câte una, lista se completează. Ar trebui să ai mii de praguri pentru fiecare substanță psihoactivă. Curtea Constituțională s-a pronunțat de trei ori în genul acesta de cauză. Și a spus foarte clar. Voința legiuitorului a fost limpede: este considerat pericol orice fel de personaj crae se urcă la volan sub influená substanțelor psihoactive. […]. În momentul acesta avem suficient de multe accidente în trafic și va trebui ca ministru, ca instituție publică, oricine, că e Miniterul de Interne, că e Ministerul de Justiție, că vorbim de Parlament, să ne gândim la noi pârghii pentru a asigura liniștea în trafic, pentru a asigura faptul că beneficiem de un trafic care să nu genereze victime suplimentare.

Opinia mea fermă este că este suficient să se constate prezența în probleme biologice substanța psihoactivă în sânge, indiferent de concentrația acesteia și cred că în aceste condiții în care s econstată, poți să spui că discrenământul, capacitatea celui care se află la volan este influențată. Vom vedea ce va dezlega Curtea Supremă de Casație și Justiție”.

Alina Gorghiu: „Ne străduim să facem acele opt centre regionale prin care să tratăm dependențele”

Mădălina Dobrovolschi: Da, pentru că au amânat. Pe 11 noiembrie văd datele pe datele Curții de Apel.

Alina Gorghiu: „Statul român s-a chinuit foarte mult în ultimul an să avanseze legislația care să ducă la diminuarea traficului de droguri. Ne străduim să facem acele opt centre regionale prin care să tratăm dependențele. Ne străduim să facem operațional, de la 1 ianuarie 2025, Registrul Traficanților de Droguri. Statul român se chinuie pe toate direcțiile ca să ducă la diminuarea fenomenului și acum, dintr-odată, cumva încurajăm, devenim toleranți cu cei care consumă substanțe psihoactive și se urcă la volan. Ce o să faceți după ce o să avem aceste praguri? O să vă gândiți că cineva care a condus sub influența substanțelor psihoactive, deși a omorât pe cineva în trafic, urmează să facă expertiză să se gândească dacă era sau nu era pragul potrivit? Pentru mine nu există genul acesta de toleranță când vine vorba de viața unui om”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei”:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ce pârghii de acțiune au victimele agresiunii sexuale? Ministrul Justiției: Din octombrie, fiecare victimă va putea să beneficieze de brățara electronică prin care agresorul să nu se poată apropia de ea | VIDEO