În zona Moldovei este deja tradiție să se pregătească salata de untisor în săptămâna de după Paște, deoarece ajută organismul să se refacă după mesele grele de sărbători.
Cunoscut și sub denumirea de grâușor, fetică, năsturel, creson de apă, salata mielului sau salată de câmp, untișorul este folosit atât în bucătărie cât și ca plantă medicinală, având o varietate de beneficii asupra sănătății.
Năsturelul este atât o sursă bogată de vitamine și minerale (acid folic, vitaminele A,B,C și E, fier, calciu, zinc), proteine, cât și o sursă de antioxidanți valoroși precum glucobrasicină, luteină, betacaroten și flavonoide si reprezintă o sursă importantă de fibre și potasiu, ajutând la scăderea nivelului colesterolului și la reglarea tensiunii arteriale.
Consumul de salată de câmp ne poate îmbunătăți starea de spirit, contribuind și la eliminarea toxinelor din organism, la curățarea sângelui și a ficatului.
Consumul de salată din frunze de untișor scade riscul de cataractă și ajută la menținerea sănătății creierului datorită acidului folic pe care îl are în compoziție. Untișorul ajută, de asemenea, la îmbunătățirea circulatiei sângelui.
Sezonul untișorului începe primăvara devreme, în luna martie, și se termină în luna mai. Din frunzele de untișor putem pregăti salate sau ciorbe, gustul lor fiind dulceag-ușor acrisor și un post gust ușor picant-amărui.
Pentru consum se folosește doar planta verde, proaspătă. Substanțele active din năsturaș se distrug prin uscare, de aceea se recomandă consumul de plantă proaspătă.
Un bol plin de năsturel (aproximativ 80g năsturel) oferă una din cele cel puțin 5 porții de fructe și legume necesare zilnic pentru sănătate, fiind recomandat ca adjuvant pentru scăderea riscului multor afecțiuni cronice.
ATENȚIE! Dupa ce planta înflorește, frunzele de untișor devin toxice și nu mai sunt bune pentru mâncat.
Există și contraindicații în ceea ce privește consumul acestei plante: odată ce înflorește, untișorul devine toxic, fiind recomandat doar pentru uz extern. Nu se recomandă persoanelor care suferă de probleme ale tractului intestinal și nici pentru femeile însărcinate sau care alăptează.