Chef Cezar Munteanu a ales leurda drept alimentul săptămânii, mai ales că discuțiile despre ea s-au dovedit foarte populare, în ultimele zile, și în Deșteptarea.
Numele popular al leurdei este usturoiul ursului și, într-adevăr, urşii o consumă ca tonifiant, imediat ce ies din hibernare.
Cu puternic miros de usturoi, planta ce înfloreşte în perioada aprilie – iunie crește doar în pădurile din Europa Centrală și de Est. Planta nu a putut fi aclimatizată în vreo altă regiune. În pădurile Munteniei, Transilvaniei și Moldovei, leurda crește în fiecare primăvară, împodobind pădurile cu florile albe.
În această perioadă, martie-aprilie, leurda este culeasă și face minuni pentru sănătate. Când apar florile, frunzele încep să-și piardă principiile active.
Frunzele de leurdă conțin sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium, carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Poate fi consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.
Leurda are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în scăderea tensiunii arteriale. Este eficientă în ateroscleroză coronariană, hematurie şi previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei. Substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi reduc hipertensiunea arterială, deci buna pentru inima si sistemul circulator.
Leurda stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă, stările depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate şi de nelinişte, deci buna pentru sistemul nervos.
Consumată sub formă de salată, leurda este benefica persoanelor cu bronşite, în tuberculoza pulmonară şi în tratarea infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, raceli), datorită efectului antiseptic şi antiinflamator. Substanţele volatile pe care le conţine au şi un pronunţat efect expectorant, eliminând mucusul din arborele bronşic, deci buna pentru aparatul respirator.
Leurda curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează urinarea şi elimină excesul de acid uric, deci, buna pentru aparatul urinar. Are efecte în diaree acută şi cronică, dizenterie, indigestii, insuficienţă biliară, colici abdominale, balonări. Prin efectul depurativ, leurda ajută cu succes la eliminarea paraziţilor intestinali, deci, buna pentru sistemul digestiv.
Tinctura de leurdă este eficientă şi în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei şi în general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului, eczeme, herpes, răni greu vindecabile, scrofuloză şi alte boli cronice ale epidermei buna deci si pentru piele, datorită principiilor active, a proprietăţilor antibiotice şi antimicotice.
Atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi au efecte antitoxice puternice şi ajută la înlăturarea efectelor nocive ale nicotinei şi fumatului. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi al gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi, nu ca as incuraja fumatul, din contra.
Leurda este contraindicată mamelor care alăptează, deoarece poate afecta calitatea laptelui şi poate provoca colici sugarului. Persoanele care suferă de gastrită hipoacidă, indigestie sau colită trebuie să consume leurdă cu prudenţă si doi, daca mergeti la cules de leurda, aveti grija sa nu o confundati cu frunzele de lacramioare, care sunt foarte toxice.