Scumpiri de prețuri la începutul lui 2025! Alimentele de bază, precum carnea, uleiul, produsele de panificatie si lactatele vor avea la raft prețuri si cu 10% mai mari – avertizează patrontele din domeniul alimentar. Creșterile de preț sunt rezultatul eliminării facilităților fiscale pentru agricultori și majorării salariului minim pe economie, spune la Europa FM președintele ROMPAN, Aurel Popescu.
Președintele ROMPAN, Aurel Popescu: 10%, în medie, probabil că va fi creșterea
„Acum, fiecare muncitor trebuie să își plătească impozitul pe venit și această facilitate pe care o aveam agricultura și industria alimentară ni s-a luat. Și acum posturile pentru fiecare salariat sunt de 700-800 de lei și de aici costuri de producție mai mari și modificări de preț de vânzare cu amănuntul la populație. Cred eu că pe medie, cu ceea ce mai pun și distribuitorii și retailerii, un 10% în medie probabil că va fi creșterea”, a declarat la Europa FM Aurel Popescu, președintele ROMPAN.
Asociațiile din industria alimentară atrag atenția că scumpirile vor afecta doar produsele românești, iar cele de import vor avea astfel prețuri mai mici. Pentru a putea ține pasul, procesatorii români vor trebui să găsească metode pentru a ieftini produsele.
Președintele ROMALIMENTA, Sorin Minea: Se va intra într-o concurență directă și prețurile din comunitatea europeană vor fi mai mici decât cele din România
„Problema esențială este că această măsură s-a luat în România. Deci, la produsele românești vor crește prețurile, nu și la restul produselor din comunitatea europeană. Asta înseamnă că se va intra într-o concurență directă și prețurile din comunitatea europeană vor fi mai mici decât cele din România. Asta va avea două urmări: una – produsele din comunitatea europeană se vor putea vinde pe piața românească cu un profit mai mare pentru producător, procesator și al doilea – procesatorii români vor fi obligați să găsească o metodă pentru a păstra prețurile. Singurele metode sunt specific românești. Piața neagră și așa e suficientă. Va exploda în continuare sau să se umble pe calitate”, a explicat Sorin Minea, președintele ROMALIMENTA.
Sursa foto: Shutterstock