Confidenţialitate

Alimente bio versus alimente de sezon

Preocuparea pentru sănătate și sustenabilitate a condus la o creștere a interesului pentru alimentele bio și cele de sezon. Deși ambele tipuri de alimente sunt promovate ca fiind benefice pentru sănătate și mediu, există diferențe între ele.

Alimentele bio

Alimentele bio (sau organice) sunt produse conform unor standarde stricte care interzic utilizarea pesticidelor chimice, a fertilizatorilor sintetici, a organismelor modificate genetic și a antibioticelor în cazul produselor de origine animală. Aceste produse sunt certificate de organisme specializate și au etichete care atestă acest statut.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale alimentelor bio este faptul că sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor și a fertilizatorilor sintetici. Acest lucru reduce riscul expunerii la substanțe chimice dăunătoare pentru sănătate.

Agricultura ecologică tinde să fie mai prietenoasă cu mediul, promovând biodiversitatea, utilizarea responsabilă a apei și conservarea solului.

Alimentele de sezon

Alimentele de sezon sunt acele produse agricole care sunt cultivate și recoltate în perioada specifică a anului, în funcție de ciclul natural al plantelor și climatul local. Consumarea alimentelor de sezon înseamnă a consuma fructe și legume în perioada în care ele cresc în mod natural, fără intervenții artificiale.

Alimentele de sezon sunt adesea mai gustoase și mai proaspete, deoarece sunt recoltate la maturitate și nu necesită transport pe distanțe lungi.

În general, alimentele de sezon sunt mai ieftine, deoarece sunt disponibile în cantități mari în perioada de recoltare.

Consumul de alimente de sezon susține fermierii locali și reduce amprenta de carbon asociată cu transportul și depozitarea pe termen lung.

Alegerea între alimente bio și alimente de sezon depinde de prioritățile tale personale. Dacă îți dorești să eviți expunerea la chimicale și să susții metodele de agricultură sustenabile, alimentele bio pot fi o alegere bună, cu toate că sunt mai scumpe și uneori mai greu de găsit.

Pe de altă parte, dacă preferi alimentele mai proaspete, mai gustoase și la prețuri mai accesibile, optează pentru alimentele de sezon.

Ce spune Mihaela Bilic, medic nutriționist, despre alimente bio, dar și despre cele de sezon:

“Decât BIO, mai bine local și de sezon💚
E la modă să mănânci BIO, este un semn de respect pentru protecția mediului, pentru biodiversitate și economia de resurse prețioase (apă, sol, calitatea aerului etc). Însă ceea ce trebuie privilegiat cu adevărat este consumul de produse locale și de sezon, aceste obiective merită cu adevărat un cost suplimentar! 
Dacă doriți să fiți un consumator responsabil, iată 10 motive pentru care ar trebui să optați pentru alimente locale și de sezon:
✅Avantaje gustative și nutritive- cu cat un produs e mai proaspăt, cu atât e mai bogat în nutrienti (50% din vitamina C se pierde la 48 ore după cules)
✅Susținerea economiei locale, a echilibrului socio-economic și a producătorilor autohtoni
✅Conservarea mediului înconjurător, a speciilor locale și a metodelor tradiționale de producție, care nu riscă să fie abandonate/pierdute
✅Reducerea poluării asociate transportului de produse alimentare de la mare distanță (importuri) și a depozitării acestora pe termen lung
✅Reducerea risipei de apă și resurse naturale, mai ales în cazul fructelor și legumelor extrasezon, care trebuie cultivate în condiții speciale și care necesită amenajări/cheltuieli suplimentare
✅Limitarea deșeurilor- majoritatea produselor proaspete de import au nevoie de ambalaje speciale, în timp ce produsele locale pot fi cumpărate direct din piață
✅Limitarea risipei alimentare- cumpărând local înseamnă să putem cumpăra puțin și des, ne ajustăm consumul în funcție de nevoi
✅Rațiuni etice- atât agricultori/fermierii, cat și animalele/plantele sunt mai bine tratate/plătite/apreciate dacă produsele au un circuit scurt, mai aproape de consumator
✅Mai buna cunoaștere și valorizare a capitalului alimentar local, cu respectarea ritmului naturii și dezvoltarea capacităților de producție proprii fiecărei zone în parte
✅Armonizarea nevoilor nutritive ale organismului cu oferta alimentară locală și de sezon- este mai sănătos să consumi produse ce cresc pe pământul unde te-ai născut!”, a scris pe Facebook Mihaela Bilic.

Foto: Shutterstock