Confidenţialitate

Violonistul Alexandru Tomescu: Muzica clasică îmbracă foarte multe forme. Există acolo unde te aștepți mai puțin | VIDEO

Violonistul Alexandru Tomescu, maestul care cântă la Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, tezaur al României, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la europa FM. „Ca să te numești compozitor cu adevărat tu trebuie să simți o chemare”, a spus Alexandru Tomescu la Europa FM. „Trebuie să împărtășești ceva cu maximă urgență celorlalți”, a adăugat violonistul în cadrul emisiunii „Piața Victoriei”. „Câte forme de materializare poate ea să îmbrace. Adică nu este pur și simplu într-un singur fel. Poat fi într-un milion de feluri și mesajul ei, totuși, reușește să ajungă la noi”, a subliniat Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu: Muzica clasică îmbracă foarte multe forme. Există acolo unde te aștepți mai puțin

Mădălina Dobrovolschi: Cum se descurcă un violonist, cineva care iubește și cultivă muzica clasică într-o societate atât de tumultoasă?

Alexandru Tomescu: „Muzica clasică nu este întotdeauna așa… pentru adormit copiii. Muzica clasică este și tumultoasă, este și rapidă. Poate să spargă și urechile dacă este o simfonie de Mahler cu 1000 de oameni acolo pe scenă.

Muzica clasică îmbracă foarte multe forme. Este cu mult peste stereotipurile cu care suntem noi obișnuiți și eu cred că își are locul ei. Poate nu atât de pregnant, cum era acum 2-300 de ani, dar există acolo unde te aștepți mai puțin. De exemplu, în soneriile de telefoane – de multe ori reproduc fragmente de piese celebre. Tot felul de generice, tot felul de prelucrări. Auzeam recent <<Balada>> de Porumbescu pe ritmuri de Hip-Hop”.

Mădălina Dobrovolschi: Și cum îi sună lui Alexandru Tomescu acest remix?

Alexandru Tomescu: „Îmi place foarte mult să ascult muzică de Johann Sebastian Bach pe ritmuri de Jazz. Și eu cred că asta arată de fapt cât de bogată este muzica clasică. Câte forme de materializare poate ea să îmbrace. Adică nu este pur și simplu într-un singur fel. Poat fi într-un milion de feluri și mesajul ei, totuși, reușește să ajungă la noi”.

Alexandru Tomescu: „Ca să te numești compozitor cu adevărat tu trebuie să simți o chemare”

Mădălina Dobrovolschi: Se mai compune muzică clasică?

Alexandru Tomescu: „Se compune, cum să nu. Sunt foarte mulți oameni care simt această chemare. Ca să te numești compozitor cu adevărat tu trebuie să simți o chemare. Darul acesta de a compune nu este ceva care se învață. Înveți diverse tehnici de orchestrație, diverse tehnici de a dezvolta o linie muzicală, dar să dai naștere unei melodii… asta nu te învață nimeni. Și nu toți marii compozitori puteau să dea naștere melodiilor. Mozart – cel mai mare compozitor – scotea pe bandă rulantă orice fel de melodii. Beethoven, în schimb, partea asta cu melodia nu prea o avea”.

Alexandru Tomescu:Sunt, într-adevăr, mulți oameni care simt această chemare de a așterne pe hârtie ceva. Ca să fii compozitor trebuie să ai această neliniște. Trebuie să împărtășești ceva cu maximă urgență celorlalți. Și sigur că în ziua de azi, inclusiv în domeniul muzicii clasice, este o oarecare aglomerare pentru că trăim momentul prezent, momentul contemporan”.

Mădălina Dobrovolschi: Ce ar rămâne din muzica de azi? Ne uităm la scena extinsă.

Alexandru Tomescu: „E o paletă foarte variată de genuri muzicale care reflectă mai degrabă nu neapărat calitatea fiecărei piese muzicale cât reflectă gradul de popularitate al autorului. Și această popularitate… ce e val ca valul trece”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Primul portret oficial al Regelui Charles de la încoronare. Ce simbolizează fluturele de pe umărul Regelui? VIDEO | FOTO