Confidenţialitate

Dr. Rafila: Vorbim despre cine se vaccinează peste rând și, în două luni, despre cum aducem oamenii la vaccinare | VIDEO

Profesorul universitar doctor Alexandru Rafila spune că scandalul vaccinărilor peste rând riscă să distragă atenția asupra campaniei de vaccinare anti-COVID din România.

Reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, deputatul este de părere că procentul celor care s-ar fi vaccinat fără să fie incluși în etapa a 2-a este mult prea mic și, chiar dacă este important, devierea de la campania de vaccinare nu este potrivită:

„Această deviere a mesajului de la importanța și modul în care se desfășoară campania de vaccinare în  România, către un procent mic, sigur, important, de sub 0,5% de persoane care s-ar fi vaccinat mai repede, nu cred că este potrivit.”

Doctorul  Rafila a explicat și de ce nu s-a menținut raportul de vaccinare de 75% persoane vulnerabile 25% persoane din sectoare esențiale, așa cum doreau autoritățile.

„Această categorie a persoanelor esențiale a tot crescut, proporția acestor persoane a crescut și atunci nu e ceva neașteptat. Mie îmi place că se iau hotărârile de guvern dar aplicabilitatea lipsește, eu nu am văzut niciun ordin de ministru care să ierarhizeze aceste lucruri.”

În schimb, reprezentantul țării noastre la OMS spune că autoritățile vor avea o mai mare problemă de rezolvat în viitorul apropiat:

”Riscul de a schimba trendul, acum discutăm despre cine se vaccinează peste rând, peste două luni vom discuta despre modul în care vom aduce oamenii să se vaccineze. În următoarele două luni vin 6 milioane de doze de vaccin în România, domnul doctor Gheorghiță trebuie să organizeze activitatea în așa fel încât să vaccineze 100.000 de persoane zilnic. Ministerul Sănătății trebuie să convingă populația să se vaccineze în același ristm, ori lucrul ăsta trebuie pregătit. În momentul în care nu se găsește un vaccin, toată lumea vrea, în momentul în care este disponibil, interesul scade.”

Totodată, doctorul  Rafila a mărturisit, la Piața Victoriei, că își dorește ca lucrurile să revină la normal la început de toamnă, însă acest lucru va depinde de modul în care va fi gestionată epidemia în România:

„Eu sper ca această normalitatea să poată să înceapă în România la sfârșitul lunii septembrie, cu siguranță ea va începe în luna septembrie în țări din Uniunea Europeană și ar fi foarte bine ca România să se regăsească printre ele.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: