Confidenţialitate

Alexandru Rafila: S-ar putea renunța la masca în aer liber | AUDIO

Renunțarea la mască în aer liber și creșterea gradului de ocupare la restaurante – de exemplu – sunt printre primele măsuri la care se gândește Ministerul Sănătății odată cu scăderea numărului de cazuri de coronavirus. Când vor fi luate aceste măsuri? Ministrul Alexandru Rafila spune că abia atunci când cazurile grave – de ATI – de COVID vor scădea. Posibil în două-trei săptămâni, explică acesta.

„Sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare, dar până se ridică starea de alertă sigur că anumite restricții – cum ar fi utilizarea măștii în aer liber – s-ar putea renunța la ele sau creșterea gradului de ocupare al unor instituții care organizează evenimente, dar numai în corelație cu evoluția reală. Trebuie să vedem ce se întâmplă în terapie intensivă pentru că de acolo vin problemele majore, inclusiv decesele”, a spus Alexandru Rafila.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ministrul Sănătății spune că în momentul de față suntem pe un val descendent în ceea ce privește valul cinci al pandemiei, cauzat de varianta Omicron, însă nu este suficient pentru ca măsurile restrictive să fie relaxate și nici să fie ridicată starea de alertă.

Aceasta va fi o decizie luată la nivelul Guvernului României, după consultări, încât să existe și sustenabilitatea acestei ridicări a stării de alertă, să nu ne mai întoarcem într-o situație similară – cred că este un lucru la fel de important. Din cauza asta, rugămintea către toată lumea este să mai aibă puțină răbdare și, mai ales, să respecte în continuare regulile pe care le-am menționat de atâtea ori încât să putem să avem o primăvară cât mai apropiată de o primăvară normală și cu atât mai mult vara sau toamna acestui an”, a explicat Alexandru Rafila.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ministrul Sănătății mai spune că varianta Omicron este dominantă în acest moment inclusiv în ceea ce privește pacienții care dezvoltă forme grave ale bolii, care au nevoie de îngrijiri de terapie intensivă.

„87,5% au fost tulpini Omicron și 12,5% tulpini Delta. Personal, mă așteptam la o proporție mai mare la tulpini Delta, dar doar 1 din 8 pacienți interbați la terapie intensivă are infecție cu tulpina Delta”, a mai spus Alexandru Rafila.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Coronavirus în România – 14 februarie: 12.069 de cazuri noi și 75 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș