Purtarea măștii de protecție nu este o restricție, ci o măsură de protecție, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după decizia de ieri a Curții Constituționale care a declarat neconstituțională Ordonanța de urgență care reglementa printre altele obligativitatea purtării măștii în spațiile publice din exterior.
Guvernul așteaptă publicarea motivării Curții, apoi va face demersurile pentru a intra în legalitate.
„Există un ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Administrației și Internelor care va fi adaptat în funcție de decizia Curții Constituționale, însă, în mod evident, în urma monitorizării situației epidemiologice, Guvernul României va lua decizia care să răspundă nevoii de protecție a sănătății populației. Nu discutăm de botniță, nu discutăm despre lucruri de genul acesta. Nu cred că utilizarea măștii reprezintă o restricție, reprezintă un element de protecție”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Guvernul va ține seama și de evoluția pandemiei, iar o eventuală renunțare la purtarea măștii va fi decisă în funcție de anumite criterii, printre care numărul pacienților de la ATI.
„Ați remarcat țări care, în ciuda faptului că au numeroase cazuri, au relaxat măsurile. De exemplu, Danemarca și vedeați acolo că numărul de cazuri la terapie intensivă era mic. Vom face același lucru când vom avea un trend descrescător constant în secțiile de terapie intensivă și eventual vom atinge o anumită limită – să spunem, 50% din capacitatea alocată, putem să ne gândim la ridicarea anumitor măsuri de restricție”, a spus Alexandru Rafila.
Citește și: Italia renunță la masca de protecție în spațiile publice deschise | AUDIO
Ministrul Sănătăţii a precizat că Ordonanța declarată neconstituțională nu se referă la purtarea măștii în spaţii închise. Ea rămâne obligatorie în mijloacele de transport în comun şi în pieţele închise.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: Alexandru Rafila: S-ar putea renunța la masca în aer liber | AUDIO
Autor: Liliana Nicolae