Cele șase institute de medicină legală din România, precum și cele 36 de servicii de medicină legală care se găsesc în structura spitalelor județene urmează să fie dotate cu noi echipamente, astfel încât analizele toxicologice efectuate în astfel de laboratoare să fie gata în mai puțin de 72 de ore, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Totodată, bugetul Ministerul Sănătății a fost suplimentat cu 1,9 miliarde de lei, iar cea mai mare parte a sumei, în valoare de 930 de milioane de lei, va fi direcționată spre serviciile de medicină de urgență, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Acest termen de 72 de ore, care este prevăzut în ordonanță, va putea să fie scurtat, pentru că fiecare județ va beneficia de un astfel de laborator”
„La nivel național să fie dotate cele 6 centre de medicină legală existente în țară și să dotăm și cele 36 de servicii de medicină legală, care se găsesc în celelalte județe care nu au institute de medicină legală și care se găsesc în spitalele județene de urgență din aceste 36 de județe. Achiziția va fi realizată utilizând procedurile Băncii Mondiale și după achiziție, instalarea echipamentelor și trainingul personalului, va deveni operațional până la sfârșitul anului. Iar acest termen de 72 de ore, care este prevăzut în ordonanță, va putea să fie scurtat, pentru că fiecare județ va beneficia de un astfel de laborator care va putea să facă atât determinări calitative, cât și determinări cantitative ale substanțelor stupefiante”, a declarat ministrul Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: 125 de milioane de lei, bani destinați construcției celor trei mari centre de arși – de la Tg Mureș, de la Timișoara și de la București.
„O veste extrem de importantă pentru sistemul de sănătate din România: e vorba de alocarea către bugetul Ministerului Sănătății a unei sume de 1,9 miliarde de lei. Una dintre destinațiile acestei sume, o sumă de 125 de milioane de lei, care suplimentează bugetul pentru proiectele Băncii Mondiale – respectiv construcția celor trei centre de mari arși – de la Tg Mureș, de la Timișoara și de la București. Dar sunt și multe alte sume alocate pentru acțiunile prioritare ale MS, respectiv terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, traumă, neonatologie și recuperare post AVC – aici este vorba de o sumă de 210 milioane de lei”, a explicat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a precizat că bugetul alocat inițial de către Guvern instituției nu era suficiente pentru toate aceste activități.
„De asemenea, 930 de milioane de lei, cea mai mare parte a acestei alocări, pentru finanțarea activității de medicină de urgență. Nu în ultimul rând, 200 de milioane de lei sunt alocate pentru continuarea activităților din cadrul programelor naționale de sănătate, mă refer aici la achiziția de vaccinuri pentru tratamentul pacienților infectați HIV/SIDA. Bugetul alocat inițial MS pentru toate aceste activități nu era suficient și este foarte bine că Guvernul a alocat această sumă care face funcționale toate aceste programe”, a spus ministrul Rafila.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu