Alexandru Rafila – ministrul Sănătății – este invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara. România se află la început de an 2024 în plin val de proteste, printre care și manifestații ale cadrelor medicale – proteste care au ajuns în a patra zi.
Membrii Federației SANITAS au cerut joi, 18 ianuarie 2024, în fața Ministerului de Finanțe salarii mai mari cu 20% pentru tot personalul din Sănătate și plata orelor suplimentare. Dacă cerințele nu le vor fi respectate, aceștia vor face grevă generală.
Pe de altă parte, medicii de familie și specialiștii din policlinici ar urma să renunțe la proteste, în urma discuțiilor de joi cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate – reprezentanții lor au obținut menținerea tarifelor de anul trecut și pentru prima jumătate a anului 2024, conform unui anunț făcut de președintele Colegiului Medicilor – Daniel Coriu. Principala nemulțumire a medicilor era că CNAS publicase – în transparență decizională – propuneri de tarife (pentru cabinetel mici) decontate mai mici decât anul trecut.
Pfizer a dat România în judecată: 28 de milioane de doze în valoare de mai bine de jumătate de miliard de euro
- „Este o sumă copleșitoare pentru oricine aude. Nu există o prevedere bugetară pentru asta. Vreau să precizez câteva lucruri: Am avut discuții repetate legate de acest contract cu reprezentanții Pfizer și CE”;
- „Fiecare stat membru a făcut o opțiune periodică pentru achiziția de vaccinuri, ultima a fost de la jumătatea anului 2201 când s-au luat pentru 2022 și 2023 – sunt și alte state în situația noastră, Ungaria și Polonia”;
- „Se va judeca la Bruxelles. Nu știu detaliile, există o notificare oficială, am informat Guvernul. Ne pregătim să găsim o firmă de avocatură. Este clar că România trebuie reprezentată foarte bine. Suma este importantă, am putea salva foarte mulți bani publici. Contractul este semnat de CE. CE nu este dată în judecată pentru că prevede că fiecare solicitare a fiecărui stat membru este obligatorie, ea este obligatorie dacă o faci. Noi am optat „Da”.
- „Încercăm să găsim o soluție să apărăm banii publici. O acțiune care duce la plata unei sume imense din bani publici pentru produse vaccinale care nu sunt dorite de beneficiari va compromite foarte, foarte serios încrederea oamenilor în general – acest lucru a fost resimțit oricum. Acest trend descrescător a continuat după pandemie, poate chiar a accelerat”.
Crizele suprapuse din Sănătate. Criza care azi pare să fi intrat într-un soi de armistițiu: medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriu
- „Eu am avut o poziție care cred că a fost echilibrată: să meargă la negocieri în primul rând cu Casa și dovadă că acest sfat a fost urmat. Nu știu dacă a contrinuit poziția mea. Obținerea unui lucru se face prin negociere, nu prin amenințări sau forță”;
- „Casa nu a făcut decât să publice o valoare estimată a punctelor”;
- „Permite finanțarea până la 30 iunie și ulterior trebuie găsită o soluție financiară sustenabilă – dintr-o rectificare bugetară; Poți să muți banii între capitole, dar trebuie o corecție să muți banii de unde i-ai luat. Singura soluție sustenabilă pentru România este dezvoltarea meidcinei primare și ambulatorilor de specialitate”;
- „Nu poți să treci epste câteva elemente: până la 30 iunie este inclusă și o verificare a cabinetelor de asistență medicală primară. Au existat și niște vârfuri în care serviciile prestate au depășit capacitatea de a le furniza într-un anumit interval de timp”;
- „Veniturile medicului de familie: venitul mediu, la nivelul unui județ, este între 40 și 42 de mii de lei pe lună, deci 8000 de euro pe lună din care plătesc cel puțin un asistent, cheltuieli de funcționare, taxele”;
- „Putem să facem calcul, la un venit mediu de un județ: 40.000 de lei, cred că venitul net al unui medic de familie este 10-15.000 de lei. Nu m-am referit la un anumit medic, ci la o medie. La o valoare medie de 40.000 de lei pe lună, probabil undeva între 10 și 15.000 de lei este venitul net. Nu Ministerul Sănătății gestionează aceste contracte. O colegă de la PNL m-a acuzat că mă derobez de responsabilitate pentru că Casa Națională de Asigurări de Sănătate este în subordinea Sănătății, nu, nu este”.
Ioana Ene Dogioiu: Este straniu ca un buget care abia a intrat în vigoare se dovedește din start prost gândit. Nu a fost o eroare și iar ne trezim cu bugetul prost făcut?
Alexandru Rafila: „Propunerea realizată de CNAS, din ce știu eu, bugetul interimar a fost fpcut la alte niveluri care acopereau punctul la valoarea de anul trecut. Ministerul de Finanțe a adaptat cu alte sume.”.
Ioana Ene Dogioiu: Deci soluția ar fi ca după 1 iunie ar trebui să fie o rectificare bugetară.
Alexandru Rafila: „Dânsul (n.r. Andrei Baciu) este liberal… Eu mă mir că…”
Ioana Ene Dogioiu: Bun, este istorie, dar dumneavoastră nu credeți că ar trebui mai mulți bani?
Alexandru Rafila: „Trebuie să dezvoltăm asigurările private de sănătate care în România nu există. Dacă trecem la asigurările complementare… În Franța, un sistem de sănătate echilibrat din UE, aceste asigurări private reprezintă bani noi în sănătate. Există și asiguratori privați. În Israel există patru case de asigurări publice”.
Ioana Ene Dogioiu: Mai aveți o problemă: sistemul sanitar este în pragul grevei generale. SANITAS cere majorarea salariilor cu 20%
Alexandru Rafila: „Am avut ieri o nouă întâlnire, de fapt primul ministru, nu eu, am discutat foarte deschis cu dânșii, i-a ascultat prmeierul. Acum vreau să vă spun un lucru: câteva dintre revendicările lor sunt de bun simț. Trebuie să înâelegem că activitatea medicală în spitale nu o fac doar medicii, ci și asistenții. Un director la un spital mare din București are un salariu de 5000 de lei pe lună – este un salariu mic. Sunt salarii mici și premierul a propus realziarea unui grup de lucru de urgență pentru a prioritzia și să ne gândim la măriri salariale în perioada următoare, pentru a reduce decalajale care generează tensiuni. Sunt două probleme: salariile mici și diferențele între diferitele categorii. Începem mâine, am desemnat două persoane ca să găsim o soluție pentru ei”.
Ioana Ene Dogioiu: Avem un deficit de medici în multe locuri. Ați dat drumul cu greu la o procedură de aproape de 8000 de posturi.
Alexandru Rafila: „Pentru mine a fost foarte provocator, am văzut declarații că durează 3-4 luni să ocupi un post. Erau ordine vechi de ministru care erau lungi. Acum durează amxim 35 de zile, deci o lună de zile, zile lucrătoare, iar pentru posturile temporar vacante – 20 de zile. Sunt sigur că vor fi candidați. O treime de medic, o treime de asistent, o treime de altele. Metehne există pentru toate tipurile de posturi”.
Ioana Ene Dogioiu: Pentru medici vor fi candidați?
Alexandru Rafila: „Depinde foarte mult de conducere și autoritatea locală. Am fost la Beclean… Este incredibil cum directorii de spital au adus medici. S-au dus la universități, i-au adus să vadă că își poată continua condițiile de locuit, condițiile de viață. Dacă ești manager de spital să cauți să-ți aduci oameni care să lucreze. 2,9 medici la 1000 de locuitori. În București avem 8 și în Ialomița avem 1 și ceva. Într-o localitate mică nu o să aibă nimeni medic dacă nu se implică direct în recrutare”.
Alexandru Rafila: „În 2009 când s-au împărțit spitalele, atribuțiile diverselor instituțiilor au fost splitate în așa fel încât nimeni nu mai este responsabil. Ministerul Sănătății are responsabilitate pentru condițiile igienico sanitare. […] Ce am propus eu: să mergem la un sistem de evaluare în timp real a modului de realizare a serviciilor medicale de către unitățile sanitare. […]”.
Avizul ISU de funcționare pentru spitalele din România
Alexandru Rafila: „279 de spitale, dintre care 59 sunt autorizate. 57 – neautorizate. Unele care sunt foarte vechi nu fac obiectul autorizării, dar funcționează. […] Instituțiile care dau autorizări se află în clădiri neautorizate”.
Spitalul construit din donații
Alexandru Rafila: „Este o procedură de trecere a clădirii în sine și se lucrează la întocmirea acestei documentații și în mod evident echipamentele și mobilierul vor fi donate de Marie Curie pentru că este parte a Marie Curie. Așteptăm toate documentele doveditoare. Acest spital va trata și pacienți oncologici – copii și poate și adulți la radioterapie. Multe dintre secțiile acestui spital. Sigur în prima jumătate a acestui an, eu aș vrea în primul trimestru. Este vorba despre medicii care deja lucrează în spital și doresc să-și mute activitatea în noul spațiu. Am scos posturi la concurs, dacă va fi nevoie de posturi suplimentare, vom vedea în funcție de domeniul activității”.
Ioana Ene Dogioiu: Cum stăm cu spitalele din PNRR?
Alexandru Rafila: „Sunt spitale care au ieșit din pământ – 3. Trebuie să iasă 27 anul asta”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”, cu Ioana Ene Dogioiu și Alexandru Rafila – ministrul Sănătății
Sursa foto: Europa FM
Citește și: Medicii de familie și cei din ambulator ar putea renunța la proteste. Anunțul CNAS | AUDIO