Confidenţialitate

Alexandru Rafila explică circuitul pacientului în centrele de evaluare COVID. România are peste 230 de astfel de centre | AUDIO

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Rafila a explicat că în România, în prezent, există peste 230 de centre de evaluare care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătății, unde există o hartă interactivă. În plus, ministrul Sănătății a explicat și ce trebuie să facă un pacient care are simptome de COVID – cum ajunge de la medicul de familie în centrele de evaluare sau la spital pentru îngrijiri medicale. Alexandru Rafila a numit acest proces circuitul pacientului în centrele de evaluare.

„Sunt în toate județele țării. Sunt peste 230 de astfel de centre. Până azi s-au semnat contracte cu 173 dintre cele 230 – contracte între casele județene și aceste centre – pentru pachetul de servicii pe care pot să-l ofere. Există o hartă interactivă deja pe site-ul Ministerului Sănătății unde fiecare poate să vadă care sunt centrele operaționale din județul în care locuiește. Ea va fi completată pe măsură ce aceste centre semnează contractele și cred că mâine, cel târziu luni, toate vor semna contractele”, a explicat Alexandru Rafila.

„Centrele acestea sunt o parte a unei gândiri care să prevină supra-aglomerarea spitalelor și care să aducă mult mai aproape de cetățeni servciile medicale de care au nevoie”, a adăugat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă aceste centre se află tot în spitale, ministrul Sănătății a spus că: „Unele dintre ele sunt la spitale, dar sunt separate de structura de Primiri Urgențe ale spitalului”.

Circuitul pacientului în centrele de evaluare COVID

„Orice persoană care are o viroză respiratorie – poate că nu este COVID, poate-i gripă, poate-i un rinovirus, deci orice viroză – se duce la medicul de familie, medicul de familie îl evaluează sau îl și testează pentru că avem deja 3500 de medici de familie care fac lucrul acesta sau îl trimit la un coleg medic de familie din apropiere unde face testul […]. Este testat, este consultat și dacă are factori de risc – cel puțini 2 factori risc – dacă medicul constată în urma consultului că ar putea să fie vorba de o formă medie, în urma examenului clinic, îl îndrumă la unul dintre aceste centre.

La aceste centre nu pot merge decât cei care au fost diagnosticați pozitiv. Deci nu te testezi acolo.

La centrul de evaluare ești preluat, ți se face în funcție de centru – fie radiografie, fie Computer Tomograf, un set de analize și în urma consultului și acestor investigații, primești tratament antiviral gratuit, apoi mergi la domiciliu și te izolezi, medicul de familie face monitorizare acestui pacient.

Dacă la centrul de evaluare se constată că forma de boală necesită asistență medicală spitalicească, este internat pacientul în spital. Asta nu exclude în niciun fel pacienții care au o formă de boală manifestă, care au deficiență de oxigen care se pot duce direct la unitatea de Primiri Urgențe, fie că sunt testați, fie că nu. Și sunt testați la unitatea de Primiri Urgențe”, a explicat Alexandru Rafila.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Alexandru Rafila: La 1 februarie expiră certificatul digital pentru cei care nu și-au făcut doza booster, doza a treia | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir