E nevoie urgentă de 2.000 de ambulanțe noi în toată țara – spune ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Sindicaliștii acuză de mai mulți ani însă că tot parcul auto de salvări e învechit, iar câteva sute de mașini de urgență au peste 1 milion de kilometri la bord. Potrivit legii, o ambulanță trebuie scoasă din uz după ce trece de jumătate de milion de kilometri.
Aflat în vizită la Slobozia, unde au fost încheiate lucrările de modernizare și extinderea a Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean, ministrul Sănătății a declarat că spitalele din țară au nevoie de 2.000 de ambulanțe noi.
„Cu siguranță, la nivel național, avem nevoie de cel puțin 2000 de ambulanțe noi să putem să completăm parcul auto care este depășit”, a spus ministrul Sănătății Alexandru Rafila.
FNSAR: În prezent, la nivel național există puțin peste 2.000 de vehicule de urgență
„Lucrăm cu ambulanțe încă din generația 2007”, spune Gheorghe Chiș – președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța.
„75% este chiar normal – nici nu ar mai trebui circulat pe drumurile publice. Avem un procent de 25% care sunt deja cu peste un milion de kilometri la bord”, mai spune Gheorghe Chiș.
Restul, mai noi, sunt ambulanțe cumpărate în 2018 și 2019, care au atins jumătate de milion de kilometri. Legea spune însă că o ambulanță trebuie scoasă din uz odată ce atinge această valoare.
„Tot parcul de ambulanțe ar trebui oprit pentru că a depășit prevederile din lege. Ca să fim măcar la ceea ce suntem ar trebui 2000 de ambulanțe”, mai spune Gheorghe Chiș – președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța.
În august 2022, autoritățile anunțau achiziția unor ambulanțe noi, însă sindicaliști spun că procedurile s-au blocat.
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei