Profesorul de Științe Politice Alexandru Gussi a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Alexandru Gussi a spus că – pentru partide – momentul electoral este unul de „cvasi-panică”. Menționând alegerile din 2024 și situându-le „după un ciclu politic extrem de complicat cu multe crize, în care orice fel de Guvern ar fi avut mari dificultăți să gestioneze lucrurile”, profesorul de Științe Politice Alexandr Gussi a explicat că „partidele nu sunt deloc pregătite ele însele și atunci, acest discurs pentru viitoarea alianță nu face decât să amâne concurența între ele”.
„Aici se pun două probleme: ce se întâmplă în societate și ce se întâmplă în interiorul elitei politice și în fiecare dinre aceste partide. Trebuie să vedem că din punctul de vedere al partidelor, momentul electoral este un moment de cvasi-panică. Explicațiile lor, capacitatea lor de a mobiliza, capacitatea lor de a produce un discurs despre binele comun este foarte limitată: s-a văzut asta în alegerile precedente. Sunt deci într-un fel de dezinteres față de societate între alegeri, dar când se apropie momentul electoral intră în trepidație. Și din punctul acesta de vedere, strategiile pentru fiecare din partidele importante din actuala coaliție – PSD și PNL – sunt foarte complicate”, a explicat Alexandru Gussi.
„Noi plecăm de la această premisă despre care vorbește mult acum: ideea de a continua status quo, de a merge lucrurile dincolo de alegerile următoare ca și cum alegerile nu ar fi avut loc. Un pic cum s-a întâmplat după 2019, să ne amintim: aceste alegeri prezidențiale care aproape că nu au avut loc – nu a fost campanie, a fost ceva destul de ciudat. Acum o să fim după 10 ani de Klaus Iohannis, după un ciclu politic extrem de complicat cu multe crize, în care orice fel de Guvern ar fi avut mari dificultăți să gestioneze lucrurile. În fața acestei complexități, eu cred că partidele nu sunt deloc pregătite ele însele și atunci, acest discurs pentru viitoarea alianță nu face decât să amâne concurența între ele. Ea se exprimă încă, dar această concurență se va exprima mult mai contondent în semestrele care urmează”, a mai spus Alexandru Gussi.
Profesorul de Științe Politice Alexandru Gussi, despre concurența dintre cele două partide politice principale din coaliția de guvernare
Tudor Mușat: Concurența aceasta nu se manifestă încă pentru că sunt în pană de idei sau pentru că nu este strategic să faci asta acum?
„Ea se manifestă, dar nu se manifestă foarte evident. Se vede și în interiorul partidelor. De substanță, guvernează împreună cele două partide, deci este clar că la acest nivel nu veți avea o diveregență. În plus, sunt partide care pe fond au fost în alianțe începând de prin 2007. Deja este vorba de o formă de socializare. Unii oameni trec dintr-o parte în alta în mod natural, nu schimbă discursul. E greu să pui o forntieră foarte clară între cele două partide, chiar dacă – per total – au electorate diferite, au personalități diferite.
Dar în acest raport cu societatea se bazează pe un electorat minoritar, fiecare dintre ele. Nimeni nu este majoritar. Și aceste două electorate minoritare fiind, totuși susțin un fel de sistem politic. Ele asumă sistemul acesta politic care există acum și o majoritate de fapt este foarte nemulțumită, însă este pasivă, nu este articulată, deci din punctul acesta de vedere, calculul de care vorbiți poate fi logic. Calculul în care această mică minoritate participă la alegeri și din interție cumva acceptă actualele partide, dar de ce? Pentru că consideră că alternativele sunt fie periculoase, fie mai proaste. Și aici ajungem la pericolul AUR sau, pentru alții, pericolul USR. Avem discursul negativ față de restul spectrului politic care este singurul care mobilizează 30-40% dintre oameni care participă la vot și susțin actualele mari partide”, a mai explicat Alexandru Gussi.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto / Colaj foto: Inquam Photos / George Călin