În luna decembrie, „România, te iubesc!” oferă publicului o serie de interviuri motivaționale, așa cum spune Cosmin Savu, jurnalist PRO TV, invitat în emisiunea moderată de Cătălin Striblea „România în Direct”. Alex Radu, din Londra, a terminat școala în România și a finalizat și studiile Business School în cadrul Harvard, iar lucrează într-un mare fond de investiții unde „administrează niște fonduri cu multe zerouri, miliarde”. Și dacă matematica este pretutindeni, „România, te iubesc!” îl prezintă și pe arhitectul Bogdan Zaha, care lucrează pentru cel mai cunoscut birou de arhitectură din lume: Zaha Hadid. Cei doi români, școliți la bază în România, sunt exemplele pe care le prezintă Cosmin Savu la „România în Direct”.
Cosmin Savu: „Dacă tot anul vorbim despre anchete și dezastre în diverse domenii, preferăm în decembrie să lăsăm o doză de speranță”
Cătălin Striblea: Un paradox în această săptămână în care ne întâlnim cu prietenii de la „România, te iubesc!” – ieri, la PRO TV la ora 18:00, am văzut portretele unor români de super succes fie că sunt în România sau în străinătate – oameni cu pregătire exemplară, oameni care lucrează în mari companii internaționale, alții care lucrează în România și fac proiecte extraordinare. Numitorul comun al acestor oameni este educația primită aici în România, educație de calitate. Totuși, în săptămâna în care apare acest reportaj apar și rezultatele de la celebrele teste PISA, la care participă o parte din elevii români. Iar testele spun din nou ceva ce știam – avem un corp de analfabeți funcționali mare de tot. Suntem pe penultimul loc în Europa din acest punct de vedere. 42% din elevii români nu înțeleg ce citesc. Ne uităm cu uimire la aceste date pentru că aceeași școală îi dă și pe oamenii despre care povestim acum.
Alex Radu, Londra – A terminat școala în România, dar a finalizat și studiile la Harvard și lucrează într-un fond de investiții uriaș
Cosmin Savu: „Administrează niște fonduri cu multe zerouri, miliarde. Eram foarte amuzat la un moment dat pentru că eu nu prea înțelegeam toate cifrele acestea. Erau multe, multe miliarde de euro. M-am întâlnit cu Alex, m-am întâlnit cu multe persoane foarte atractive din punctul acesta de vedere: noi, la <<România, te iubesc!>> în decembrie preferăm să venim cu povești motivaționale. Dacă tot anul vorbim despre anchete și dezastre în diverse domenii, preferăm în decembrie să lăsăm o doză de speranță. Doza aceasta de speranță sunt oamenii aceștia pe care ăi aducem – oameni care au studiat în România, bazele sunt aici, dar care – unii dintre ei – s-au risipit în lume și creează plus valoare acolo”.
Cătălin Striblea: Ce face acest domn, Alex Radu? În ce constă concret munca lui?
Cosmin Savu: „Alex a fost filmat în 2007 de către Paula Herlo – colega mea – pe vremea când era student la Harvard, la Business School, și își propunea să schimbe lucruri chiar în România. Acum, după 16 ani, l-am regăsit în Londra, unde administrează fonduri de investiții. A lucrat pentru un fond la Goldman Sachs de 14 miliarde de euro. Acum construia un alt fond de investiții la care sunt părtași mai mulți și este unul dintre cei mai implicați din cei pe care i-am găsit și în România, pentru că și-a propus să întoarcă din know-how-ul acesta în țară. A făcut o școală de leadership, unde aduce oameni și profesori de la mari universități din State sau din Marea Britanie și încearcă să creeze o comunitate care la ora asta cred că a depășit 1000 de persoane”.
Bogdan Zaha, arhitect școlit în România
Cătălin Striblea: Într-una dintre cele mai mari companii ale, probabil, celei mai cunoscute arhitecte din lume acum este Bogdan Zaha – un tip școlit în România.
Cosmin Savu: „Biroul de arhitectură Zaha Hadid – Bogdan creează și pentru România, a rămas ancorat în România și are proiecte în Timișoara în viziune și derulare. Oamenii aceștia au plecat și probabil că despre asta ar trebui să vorbim cel mai mult: cum îi aducem sau cum le folosim inteligența? Know-how-ul, expertiza. Poate fizic nu or să mai vină, dar azi cu globalizare, internet, am putea să le folosim și mulți dintre ei ar vrea să facă asta. Mulți dintre ei se simt datori să facă asta”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” cu „România, te iubesc!” aici:
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Proteste ale angajaților din Cultură, nemulțumiți de salariile mici | AUDIO