Confidenţialitate

Alex Nedea, despre schema Nordis: „Pistele pe care le cercetez acum îmi întăresc convingerea că această firmă a fost protejată de instituțiile statului” | AUDIO

Zeci de persoane au fost păgubite în urma unor înșelătorii imobiliare instrumentate de Nordis – o companie imobiliară al cărei principal acționar este soțul deputatei PSD Laura Vicol. Aceasta a demisonat, în urma investigației Recorder, din funcția de șefă a Comsiei juridice din Camera Deputaților. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – jurnalistul Alex Nedea, autor al anchetei, a spus că grupul Nordis a reușit să își păcălească clienții având protecție politică în spate. „Pistele pe care le cercetez acum îmi întăresc convingerea că această firmă a fost protejată de instituțiile statului”, a declarat jurnalistul. Într-un scenariu ideal, fosta șefă a Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, ar fi mers la Parlament imediat ce ar fi aflat despre neregulile comise de soțul său și ar fi inițiat un proiect legislativ care ar fi reglementat suma pe care au dreptul să o ceară dezvoltatorii imobiliari în avans de la clienți. 

Alex Nedea: La Constanța au fost chemați la audieri dintre cei care ne-au făcut mărturisiri, dar de la București, de la Sectorul 1 încă nu i-au chemat la audieri

Cătălin Striblea: La data la care ai filmat, ancheta Parchetului nu se pusese în mișcare, deși existau plângeri. La data anchetei, care este situația cu plângerile penale?

Alex Nedea: E complicat de spus, în acest moment, ce se întâmplă la nivelul Parchetului.

Cătălin Striblea: Asta înseamnă că i-au chemat la audieri? Se uită pe docuemnte?

Alex Nedea: „Asta pot să vă spun. Nu i-a chemat la audieri pe cei cu care am vorbit eu. Ba da, cu două excepții – au fost chemați la un Parchet de la Constanța, dar cei de la București, de la Sectorul 1 încă nu i-au chemat la audieri, dar nu avem de unde să știm dacă nu s-a deschis dosar penal, dacă nu se lucrează la acest dosar în ultimele zile, dacă nu s-a început cercetarea într-un fel sau altul”.

Cătălin Striblea: Fiind vorba de soțul fostei șefe a Comisiei juridice, multă lume ar crede că e vorba și de protecție politică aici. E corectă interpretarea aceasta?

Alex Nedea: „Pistele pe care le cercetez acum îmi întăresc convingerea că această firmă a fost protejată de instituțiile statului”

Alex Nedea: „Eu zic că avem tot dreptul să credem că există protecție politică. Pistele pe care le cercetez acum îmi întăresc convingerea că această firmă a fost protejată de instituțiile statului. Nu ai cum ca dezvoltator – ești unul dintre cei mai mari dezvoltatori din țară – să ai clauzele acestea și să nu vină, de exemplu, Protecția Consumatorului și să te întrebe: <<stai, măi, nene puțin. Cum poți să pui tu clauzele acestea în contract și să mergi așa, să defilezi cu afacerea asta mai departe?>> Din ce am vorbit cu juriștii pe care i-am consultat, sunt niște clauze lovite de nulitate în instanță, pentru că se bat cap în cap cu legislația în vigoare, unele dintre ele. Alte clauze sunt imorale, din punctul meu de vedere. Cum ar fi această clauză că nu ai voie să vorbești cu presa despre Nordis. Că ai putea să aduci prejudicii comerciale – cred că e doar un pretext Această clauză avea doar rolul de a închide gura clienților. Să nu comenteze, să nu iasă în stradă, să nu țipe, să nu facă scandal”.

Alex Nedea: Într-o lume ideală, doamna Vicol ar fi aflat seara de la soțul ei cum face bani, iar dimineață s-ar fi dus și ar fi făcut un proiect de lege – ca în Franța – care ar fi interzis dezvoltatorilor imobiliari să perceapă avansuri mai mari de 10%”

Cătălin Striblea: Într-o lume ideală, ce ar fi trebuit să facă doamna Vicol, din poziția sa politică în această speță?

Alex Nedea: „Într-o lume ideală, doamna Vicol ar fi aflat seara de la soțul ei cum face bani, iar dimineață s-ar fi dus și ar fi făcut un proiect de lege – ca în Franța – care ar fi interzis dezvoltatorilor imobiliari să perceapă avansuri mai mari de 10%. Într-o lume ideală ar mai fi făcut și un amendament în care dezvoltatorii trebuie să aibă o asigurare ca în cazul în care nu vor mai putea duce la bun sfârșit construcția, asiguratorul să despăgubească persoanele care au plătit deja și multe alte lucruri care sunt prevăzute de legislația franceză și pe care noi, dintr-un motiv sau altul, nu le-am preluat nici acum. Noi chiar am copiat legi întregi din legislația fanceză, inclusiv Constituția României e inspirată de acolo, inclusiv Codul Civil, dar nu ne-am inspirat deloc în privința pieței imobiliare”.

Alex Nedea: „E greu de spus de câte ori s-au vândut acele unități și câți bani au încasat” / „Cert este că proiectele astea toate ale Nordis erau mult peste 100 de milioane de euro”

Cătălin Striblea: Alex, despre ce sumă am putea vorbi?

Alex Nedea: „Nu vreau să lansez nicio cifră. Cert este că proiectele astea toate ale Nordis erau mult peste 100 de milioane de euro. Mult peste 100 de milioane de euro. Poate chiar dublu, poate chiar triplu. E greu de spus de câte ori s-au vândut acele unități și câți bani au încasat, dar ei se lăudau că un proiect de-al lor e minim 25 de milioane de euro, valoarea lui, ori 4… ne ducem către sută”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Parlamentarii lucrează la schimbarea legislației după scandalul Nordis | AUDIO