Alex Dima, de la „România, te iubesc!” a vorbit în emisiunea moderată de Cătălin Striblea la Europa FM, „România în Direct” despre cel mai recent material prezentat la PRO TV: poveștile unor români de succes, care și-au construit cariere în țară, dar și în afara țării: „Sunt oameni care, la un moment dat, fac pasul dincolo de zona de confort și ies din rând”, subliniază Alex Dima. Reportajul „România, te iubesc!” arată viața și cariera unor români care pot fi modele pentru societatea noastră. Dar cât de greu le-a fost și ce sacrificii au trebuit să facă. „Acești oameni muncesc foarte mult. Dar culmea, obosesc, dar le place cu ce se ocupă”, a mai spus Alex Dima la Europa FM.
Alex Dima: „Pe noi ne încarcă de energie de fiecare dată când facem astfel de materiale”
Cătălin Striblea: Suntem inspirați azi de „România, te iubesc!”, care în luna decembrie are o serie de reportaje despre români extraordinari, oameni care construiesc acolo unde muncesc, oameni care schimbă țara aceasta pas cu pas, zi de zi prin munca lor și, mai ales, prin pasiunea lor. Vreme de o lună, „România, te iubesc!” o să vă prezinte oameni extraordinari. Ei au și o carte: „Ne facem bine”, unde o să găsiți personajele lor trecute, poate apar și cele viitoare. Alex Dima este la telefon cu noi – el este tot la muncă, bănuiesc.
Patru portrete ieri:
- Alexander Nagy – tenor, actor, regizor și profesor la 33 de ani la Opera Națională. Este cel mai tânăr regizor din istoria Operei Naționale.
- Ștefan Busnatu – cardiolog intervenționist la Spitalul Bagdasar Arseni, 35 de ani.
- Raluca Oancea – expert în Genetică Moleculară. Șef de clinică la cel mai mare spital din Spania. De 22 de ani la Spitalul Universitar San Carlos.
- Daiana Jelescu – balerină și coregrafă. Face terapie prin dans cu persoane cu Sindromul Down.
Două reportaje filmate de tine, Alex. Cu ce sentiment ai plecat?
Alex Dima: „Pe noi ne încarcă de energie de fiecare dată când facem astfel de materiale. Ele vin din 1 Decembrie. Noi, practic, de 1 Decembrie ne-am pregătit – Zi Națională și Ziua PRO TV, 28 de ani – și în fiecare an încercăm să găsim și reușim să găsim români care să ne speranță prin ce fac. Care își fac treaba. Care ies din rând, care se pun în slujba aproapelui. Care fac lucruri atât aici în țară, cât și în afară. Și de fiecare dată noi ne încărcăm de energie de la acești oameni pe care îi filmăm”.
Alex Dima: „Sunt oameni care, la un moment dat, fac pasul dincolo de zona de confort și ies din rând”
Alex Dima: „Aseară i-am avut pe regizorul Alexandru Nagy și pe Daiana. Sunt niște oameni pe care, odată ce te-ai întâlnit cu ei, nu ai cum să-i uiți și au o energie tare bună… tare bună”.
Cătălin Striblea: Ai spus că ies din rând. Adică cum?
Alex Dima: „Ies din zona de confort. Sunt oameni care, la un moment dat, fac pasul dincolo de zona de confort și ies din rând. În rând suntem noi toți. Dar oamenii aceștia, din fericire, unii dintre ei se apucă de treabă, cum este cazul Daianei Jelescu. Ea este tânără, are 28 de ani și din timpul ei și din viața ei se duce și dăruiește unor persoane cu Sindrom Down terapie prin balet; și nu doar că face terapie, ci a reușit să-i ducă pe oamenii aceștia pe scene. Să facă spectacole cu ei și oamenii să plătească bilete să vină să-i vadă. Și la multe spectacole pe care le fac banii pe care îi strâng se duc către alte cauze”.
Alex Dima: „E minunat când găsim și altfel de oameni”
Cătălin Striblea: Avem un sondaj apărut azi care spune că România merge într-o direcție greșită.
Alex Dima: „Păi… acela este rândul. Eu nu îți contrazic sondajul. Probabil că are dreptate rândul, așa merge, dar noi pe oamenii aceștia îi căutăm. Au fost 23 de povești pe care le-am adunat împreună cu Paula, Rareș, Cosmin și Paul și aseară a avut și Liliana Curea un material. Oamenii aceștia chiar fac lucruri și noi de fiecare dată ne bucurăm când îi întâlnim. Și, de ce nu, după ce noi un an de zile facem anchete și ne încărcăm de energie… după ce stai o vară întreagă în Teleorman și faci <<Județe la Stăpân>> sau stai prin păduri și vezi cum se fură e minunat când găsim și altfel de oameni”.
Alex Dima, despre cartea „Ne facem bine”: „La cum arată lucrurile, probabil că o să fie și ediția a doua”
Alex Dima: „Vorbeai de cartea pe care noi am scos-o anii trecuți: este fix cu astfel de oameni care au ieșit din rând, s-au apucat de treabă și au făcut lucruri. Și la cum arată lucrurile, probabil că o să fie și ediția a doua. Pentru că s-au adunat și anul acesta și anul trecut”.
Alex Dima: „Acești oameni muncesc foarte mult. Dar culmea, obosesc, dar le place cu ce se ocupă”
Cătălin Striblea: Am câteva întrebări care să lanseze dezbaterea cu ascultătorii. Cât muncesc oamenii aceștia în fiecare zi?
Alex Dima: „Alexandru Nagy este cel mai tânăr regizor. El are acum 33 de ani, dar prima piesă a fost la 23 de ani. Am stat lângă el câteva zile și l-am văzut diverse ipostaze… Eu nu știu când doarme, pentru că l-am însoțit la filmări care începeau la 10 seara și se terminau a doua zi la ora 8. Eu nu am rezistat la toată filmarea. După care, undeva la prânz ne-am reîntâlnit în Operă, unde a pregătit două spectacole, după care și joacă, și cântă și iar tot așa… chiar am avut la un moment dat o discuție și i-am zis s-o lase mai ușor pentru că ceva pierde dacă o ține în ritmul acesta. Acești oameni muncesc foarte mult. Dar culmea, obosesc, dar le place cu ce se ocupă”.
Cătălin Striblea: Are familie? La ce a renunțat?
Alex Dima: „Alexandru încă nu are o familie, are o iubită, pe Raluca, care îl înțelege pentru că și ea lucrează tot în domeniul acesta artistic. Are o mamă, un tată, care și ei sunt artiști. Deci, cumva, este o poveste care merge mai departe și oamenii se înțeleg acolo. Mergând pe partea cealaltă: medicul adus de Lili este un om care își sacrifică din timp. Aici intervine ieșitul din rând, din zona de confort. Te duci la muncă, vii acasă, îți faci timp pentru tine. E, ei găsesc modalitatea de a mai tăia și din muncă, și din timpul lor și de a face lucruri și pentru alții”.
Alex Dima: Cel mai mare sacrificiu făcut de mine pentru meseria aceasta – timpul petrecut cu familia
Cătălin Striblea: Tu cât muncești?
Alex Dima: „Pentru zilele astea am muncit foarte mult, enorm. Au fost nopți de montaj, de vizionare, plus deplasările din țară. Pentru noi, luna noiembrie un coșmar ca 1 decembrie să arate așa luminos, dar noi tragem foarte mult. Vine o perioadă în care tragem puțin aer și eu tocmai ce discut cu Paul să pregătim o campanie pentru <<Dăruiește Viață>>, deci ne apucăm iar de filmăm. Cât muncim? Eu ți-am mai spus, când m-am dus la un medic în Franța m-a întrebat <<De unde veniți?>> – înainte să-i spun de ce am venit – și i-am zis că din România. Și m-a întrebat dacă muncesc 8 ore, <<vă relaxați 8 ore și dormiți 8 ore? 8, 8, 8?>> I-am zis că nu. Și a zis <<Mergeți și faceți treaba asta, nici nu vreau să știu ce aveți>>”.
Cătălin Striblea: Care este cel mai mare sacrificiu pe care l-ai făcut pentru profesia asta?
Alex Dima: „Timpul petrecut cu familia – aici este cel mai mare sacrificiu. Fiecare dintre noi, colegii, ne auzim și ne surprindem vorbind de multe ori despre cum ne-am lăsat copilul acasă plângând și noi… Dar cumva asta face și un medic, asta faci și tu, asta face un om care se duce la muncă. La un moment dat îți lași copilul plângând. Nu poți să stai cu el 24 din 24. Ar fi ideal. Dar sacrificiul cel mai mare acesta este: timpul pe care nu îl petreci cu familia, după care vine timpul pe care eu îl numesc timp pe care îl petreci tu cu tine”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Shutterstock