Confidenţialitate

Aleșii care își numesc neamuri sau creditori în funcții publice ar trebui să răspundă în fața alegătorilor sau a procurorilor?

Camera Deputaților a respins așadar cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta, sub acuzația de conflict de interese generată de faptul că Ponta l-a nominalizat pe Dan Șova pentru funcția de ministru deși primise în ultimii cinci ani bani de la acesta.

Artcolul 301 din Noul Cod Penal sună așa… vi-l citesc integral:

Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Pe de altă parte, pe data de 25 mai anul acesta, deci în urmă cu două săptămâni, cinci deputați au propus modificarea acestui articol din Codul Penal, urmând ca după modificare dispozițiile să nu se mai aplice, vă citez din nou, în cazul

b) ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta;

…Adică exact cazul lui Ponta și Șova, cazul pentru care DNA-ul a cerut autorizarea pentru cercetarea premierului.

Prezent la Parlament, premierul Victor Ponta a încercat să răsucească dezbaterea, susținând că, în spiritul Constituției noastre pentru decizii politice, răspunderea poate fi doar politică, iar nu penală. Altfel spus, dacă ești ales și iei o decizie în care îți pui pe o funcție pe unul la care aveai o datorie, ar trebui doar alegătorii să te sancționeze și, eventual, să nu te mai voteze la următoarele alegeri…

Cum în Parlament n-a fost practic o dezbatere, ci s-a dat azi un vot de solidaritate cu Victor Ponta… vă propun să facem noi această dezbatere, aici la radio… O putem simplifica… putem să ne imaginăm că nu e vorba de premier ci de primarul din localitatea dumneavoastră care își pune pe o funcție nevasta, soacra sau un creditor… Întrebare: Alesul ar trebui să răspundă doar în fața alegătorilor sau ar trebui ca în continuare procurorii să îl poată cerceta dacă nu cumva a folosit funcția publică pentru a-și achita o datorie?

 

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.