Confidenţialitate

Alertă pe Dunăre din cauza ghețurilor

29 de nave și convoaie, cu marinari și marfă la bord, sunt în pericol de scufundare sau avariere gravă, din cauza creșterii galopante a cotelor fluviului și a temperaturilor.

Navele aflate în pericol sunt captive în gheață de aproape 3 săptămâni și există pericolul ca banchiza de gheață să se rupă și să o ia la vale cu o viteză imposibil de controlat – transmite corespondentul Europa FM, Emanuela Turcu.

Armatorii care au navele și convoaiele captive în gheață se tem că ruperea banchizei care le blochează ar putea avea urmări extrem de grave.

În primul rând, este vorba despre viețile marinarilor aflați pe aceste nave, care stau în mijlocul Dunării de 3 săptămâni, și primesc provizii cu elicopterul.

Apoi, ruperea banchizei ar putea scufunda navele, cu tot cu mărfurile de la bord, dar și cu tancurile de combustibil pline, ceea ce ar însemna poluarea severă a Dunării, dar și pierderi uriașe.

Nu în ultimul rând, ruperea banchizei de gheață de pe Dunărea fluvială, din zona Călărași ar putea provoca inundații catastrofale în aval. Armatorii cer Ministerului Transporturilor și Administrației Fluviale a Dunării de Jos să ia măsuri de urgență pentru a debloca situația de pe Dunăre, în sensul spargerii banchizei de gheață de pe sectorul fluvial.

Problema este că singurul spărgător de gheață de mare putere din România, Perseus, nu poate intra pe Dunărea fluvială, fiind construit să acționeze în ape de mai mare adâncime, iar celelalte nave care acționează pentru spargere gheții nu au puterea necesară să dovedească banchiza.

Armatorii care au navele și convoaiele captive pe Dunăre sunt deciși să dea statul în judecată, pentru a-și recupera pagubele înregistrate până acum, cifrate la peste 4 milioane de euro.