Mii de romani suferă din cauza alergiei provocate de polenul ambroziei, o plantă des întâlnită, mai ales pe terenurile lăsate în paragină. Deputata PNL, Florica Cherecheș, a depus un nou proiect de lege în Parlament, ce prevede amenzi mari pentru cei care nu-și curăță terenurile. Este al doilea de acest fel, primul a fost clasat, parlamentarii nu au fost interesați de problemă.
“Este practic același proiect, reluat, pentru că la finalul sesiunii de toamnă, de anul trecut, mi-a fost clasată inițiativa pentru că în trei luni nu a avut timp să fie repartizată la comisii. Alergia la ambrozie este o boală foarte gravă, care slăbește foarte mult sistemul imunitar și este un lucru foarte serios, chiar dacă, din păcate, funcționarii din Parlament și din birourile permanente nu iau în seamă această problemă. Am reinitiat acest proiect de lege pentru că suntem în plin sezon de alergie la ambrozie, există peste tot ambrozie și este nevoie de o campanie de conștientizare a populației cu privire la problemele pe care le generează ambrozia. Sunt foarte mult oameni care nici măcar nu cunosc această plantă, poate că o au în curte, în grădină sau pe un teren pe care îl au în proprietate și nu o cunosc. E important, în primul rând să conștientizam populația, să o informăm și apoi să îi sancționam pe cei care nu își întrețin terenurile“, afirmă Florica Cherecheș.
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 50.000 de lei pentru firmele care nu își îngrijesc proprietățile, acest lucru propune deputata liberală. Chiar în legislativ sunt colegi de-ai săi care suferă de alergie la ambrozie. Asta o face sa spere că de data aceasta proiectul va deveni lege. “Am colegi care mi-au spus hai ca nu-ti semnez chiar acum, că mi se pare ciudat să facem o lege, să stârpim o buruiană. Dar după ce s-au informat, au venit ei la mine pentru a semna inițitiva”, spune Florica Cherecheș.
Ionela Năstase este unul dintre pacienții care suferă de alergie la ambrozie. Ea ne-a povestit prin ce trece, de câțiva ani, în această perioadă: “viața unui pacient care suferă de alergie la ambrozie este cruntă. Te mănâncă ochii de-ți vine să-ți smulgi pleoapele, vocea și starea ta e că și cum ai fi răcit în miezul iernii, mâncărimi în nas și în gât. Costurile pentru un pacient care suferă de alergie la ambrozie sunt destul de ridicate, în jur de 4.000-4.500 de lei, desigur o sumă nedecontată”, spune Ionela.
Medicii alergologi au trimis, la începutul lunii trecute, o adresă Primăriei Capitalei, prin care cer luarea de măsuri urgente pentru curățarea terenurilor din București, având în vedere că de la an la an crește numărul de cazuri. Răspunsul primăriei: avem un proiect în acest sens. “Am primit raspuns din partea Comisiei de Mediu a Primăriei, ne-au comunicat că există deja la nivelul Consiliului General al Municipiului București o inițiativă pentru dezbaterea și aprobarea unei hotărâri privind combaterea ambroziei”, declară medicul Poliana Leru, vicepreședinte al Societății Române de Alergologie.
Medicul Poliana Leru avertizează că alergia la ambrozie, netratată corect, poate duce la astm. Ea precizeaza ca la debutul afecțiunii, pacienții cred că suferă de raceală. Medicii avertizează că dacă simptomele nu dispar, pacienții trebuie să se adreseze unui alergolog.