Persoanele care aleargă desculţe obişnuiesc să atingă solul mai întâi cu partea din faţă a tălpii piciorului.
Chiar şi acelea care calcă pe sol întâi cu partea mediană a tălpii sau cu călcâiul amortizează mai bine impactul cu solul, au observat autorii studiului, cercetatori de la diverse universităţi americane, kenyene şi britanice.
Aceştia au analizat felul în care calcă acele persoane ce aleargă cel puţin 20 de kilometri pe săptămână, încălţate sau desculţe, în Statele Unite ale Americii şi în Africa de Est, o regiune de unde provin numeroşi alergători de fond.
În 1960, etiopianul Abebe Bikila a câştigat proba de maraton de la Jocurile Olimpice de la Roma alergând desculţ, deoarece nu şi-a găsit pantofi pe măsura picioarelor sale.
Crezând că îşi protejează picioarele purtând pantofi moderni de sport, trei sferturi dintre persoanele care fac jogging ‘încasează’, la fiecare pas, o forţă echivalentă cu triplul greutăţii lor corporale, în momentul contactului tălpii pantofilor lor cu solul.
Această acţiune este repetată de 600 de ori la fiecare kilometru şi are ca rezultat apariţia unor leziuni în cazul a 75% dintre persoanele care fac jogging cu regularitate.