În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare.
Românii pot vota folosind cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.
Dacă alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, iar dacă se afla în altă unitate administrativ-teritorială poate vota la orice secţie de votare.
Dacă alegătorul îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, în cazul în care alegătorul are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.
Cu urna specială pot vota alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare, persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.
Votul pentru românii din străinătate a început vineri. De asemenea, românii din străinătate au putut vota la acest scrutin prin corespondenţă.
Secţiile de votare din ţară pentru turul I al alegerilor prezidenţiale se vor închide duminică la ora 21,00. Votarea poate fi prelungită până la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.
La aceste alegeri s-au înscris 14 candidaţi. Dacă niciunul dintre candidaţi nu va avea majoritate de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, va fi organizat al doilea tur de scrutin, în 24 noiembrie, între primii doi clasaţi.
Scrutinul va fi câştigat de candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.