Doar o săptămână ne mai desparte de alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din data de 6 decembrie 2020.
La alegerile parlamentare din 2020, românii vor avea de ales 465 de parlamentari, dintre care 136 de senatori şi 329 de deputati. Ei vor fi reprezentanţii din fiecare judeţ al ţării, dar şi al românilor de peste graniţe şi minorităţilor naţionale.
Un deputat poate să reprezinte circa 70.000 de locuitori, iar un senator circa 160.000. Media la nivel internațional este de un parlamentar pentru 146.000 de locuitori ai unei țări. În India este un parlamentar pentru circa 1.5 milioane de locuitori, iar în San Marino există unde un parlamentar la 517 de locuitori.
Pentru cele 4 locuri de deputat în circumscripţia pentru străinătate s-au înscris 47 de candidaţi, iar 29 se luptă pentru cele 2 locuri de senator. MAE a înaintat către AEP propunerea de organiza 748 de secţii de votare în străinătate la alegerile din 5 şi 6 decembrie.
Pentru mai multe informații, pe europafm.ro găsiți Harta candidaților la alegerile parlamentare.
Pentru alegerile parlamentare au depus liste de candidați următoarele partide:
- ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR
- PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ
- UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA
- PARTIDUL PRO ROMÂNIA
- PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL
- PARTIDUL PUTERII UMANISTE (SOCIAL-LIBERAL)
- PARTIDUL ROMÂNIA MARE
- PARTIDUL NOUA ROMÂNIE
- PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN
- ALIANŢA USR PLUS
- PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN
Lista celor 18.802 secții de votare organizate pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2020 este publicată la adresa: https://www.roaep.ro/management-electoral/geografie-electorala/registrul-sectiilor-de-votare/.
Primele rezultate ale alegerilor parlamentare 2020 vor fi anunţate duminică la ora 21:00, când se închid urnele şi pot fi făcute publice datele exit-poll-urilor. Europa FM va prezenta aceste date într-o Ediție Specială Știrile Europa FM.
Votul din străinătate exprimat prin corespondență
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, până la data de 25 noiembrie 2020, a fost înregistrată primirea a 2141 de plicuri exterioare care conțin buletinele de vot ale alegătorilor români din străinătate. Potrivit legislației în vigoare, plicul ce conține buletinele de vot și certificatul de alegător trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondență, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie 2020.
Instrucțiunile privind exercitarea dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 se găsesc pe site-ul www.votstrainatate.ro.
Cum va putea fi solicitată Urna mobilă
Pe site-ul AEP, www.roaep.ro în cadrul secţiunii “Urna mobilă” (specială), poate fi accesat şi descărcat atât modelul cererii de vot prin intermediul urnei speciale de către persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate, precum şi modelul cererii pentru emiterea documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei mobile de către persoanele aflate în izolare sau carantină.