PSRM, partidul președintelui Igor Dodon, a ieșit pe primul loc cu 31,15% din voturi.
Pe locul al doilea, cu 26,84% din voturi s-au situat pro-europenii din alianța ACUM, urmați de Partidul Democrat – 23,62% si partidul ȘOR – 8,32%. Participarea la vot a fost puțin sub 50%.
Pentru prima dată, cei 101 deputați au fost aleși în baza sistemului electoral mixt : pentru 50 de deputați s-a votat, ca și până acum, pe liste de partid. Iar restul au fost aleși în cadrul a 51 de circumscripții uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripție.
A fost validat și referendumul consultativ. Moldovenii au fost chemați să spună dacă vor reducerea numărului aleșilor din Parlament și dacă sunt de acord cu revocarea acelora care nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile.
Reprezentanţii principalelor formaţiuni politice de opoziţie, blocul electoral ACUM, nu recunosc însă rezultatul alegerilor. Co-preşedintele aliantei, Maia Sandu, spune că scrutinul a fost fraudat iar rezultatele nu reflectă voinţa oamenilor.
De cealaltă parte, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că, imediat după validarea rezultatului, va începe discuţii cu liderii partidelor pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi desemnarea unui prim-ministru. Dacă nu se va ajunge la un consens, Dodon ar vrea ” dizolvarea cât mai rapidă a legislativului şi alegeri parlamentare anticipate”.
Scrutinul din Republica Moldova s-a desfășurat în general fără mari incidente – potrivit misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Cu toate acestea, au existat “acuzaţii” privind transportul de alegători cu autobuzele şi cumpărarea de voturi, au remarcat responsabilul misiunii OSCE și şefa delegaţiei de observatori a Parlamentului European.