În Statele Unite, democrații și republicanii se confruntă, marți, în așa-numitele alegeri la jumătate de termen.
Peste 40 de milioane de americani au votat anticipat sau prin corespondență.
Scrutinul va stabili controlul în Congres, fiind considerat un referendum pentru locatarul Casei Albe după doi ani de mandat. În ultimii 160 de ani, partidul preşedintelui în funcție a scăpat rar de o sancţiune la urne.
Ca la fiecare doi ani, toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor sunt puse în joc. La Senat, care numără 100 de membri aleşi, mai mult de o treime din mandate vor fi reînnoite (35 de fotolii). De asemenea, americanii vor alege o parte din guvernatori şi o serie întreagă de aleşi locali.
Președintele Joe Biden i-a implorat pe americani să îi încredinţeze majorităţi suficiente pentru a ocoli regulile parlamentare, care în prezent îl împiedică să legalizeze avortul la nivel naţional sau să interzică puştile de asalt.
Foștii președinți Barack Obama și Bill Clinton au susținut tabăra democrată.
De cealaltă parte, republicanii promit să ducă o luptă acerbă împotriva inflaţiei şi a opiaceelor.
Alegerile vor fi, de altfel, un test și pentru fostul președinte Donald Trump, care vrea să candideze din nou în 2024.
Miliardarul s-a implicat intens în actuala campanie, participând la mitinguri în toată ţara în care a vorbit în termeni apocaliptici despre viitorul politic al Americii.
Nou proprietar al rețelei Twitter, Elon Musk a îndemnat electoratul să echilibreze raportul de forțe politice.
“Puterea împărtăşită temperează cele mai grave excese ale ambelor partide, de aceea recomand să votaţi pentru un Congres republican, având în vedere că preşedinţia este democrată”, a transmis antreprenorul printr-un mesaj online.
Apropiat al Kremlinului, patronul grupării paramilitare private ruse Wagner a recunoscut amestecuri în alegerile americane. “Am făcut-o în trecut şi continuăm să o facem. Cu precauţie, precizie, în mod chirurgical, într-un mod care ne este caracteristic”, a declarat Evgheni Prigojin într-un interviu.
Miliardarul este vizat de sancţiuni americane şi europene.
Evgheni Prigojin ar fi creat o ”fermă de troli” – profiluri false pe reţele de socializare – cu scopul de a încerca să-i influenţeze pe alegători din alte țări, prin denigrarea candidaţilor sau postând informaţii false.