Confidenţialitate

Alegeri 2024. Președintele AEP, despre votul în străinătate: Românii din diaspora să se înscrie în listele permanente pentru străinătate ca MAE să știe câte secții de votare să înființeze | AUDIO

19.000 de secții de votare vor fi deschise pe 24 noiembrie la primul tur de scrutin al alegerilor – cel prezidențial. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, spune că în străinătate vor fi deschise în jur de 900 de secții de votare pentru aproape cinci milioane de români care sunt așteptați la urne. Acesta face apel la românii de peste granițe să se înscrie pe listele permanente până la 24 septembrie.

Președintele AEP, Toni Greblă: Este bine ca românii din diaspora să se înscrie în listele permanente pentru străinătate pentru ca MAE să știe câte secții de votare să înființeze

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„De ce este bine ca cetățenii să își manifeste intenția de a fi înscriși în listele permanente pentru străinătate? Pentru ca misiunile diplomatice și consulare ale României să poată să propună înființarea unor secții de votare acolo unde sunt înscriși mai mult de 100 de alegători. Altfel, este foarte greu și pentru Ministerul de Externe să știe unde anume să deschidă secții de votare”, a explicat șeful AEP.

Înscrierea pe aceste liste nu este obligatorie. Niciun român de peste granițe nu va fi împiedicat să voteze, transmite Toni Greblă.

Președintele AEP, Toni Greblă: Singura condiție este, evident, să prezinte un document de identitate valabil, eliberat de autoritățile statului român

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Înscrierea în aceste liste nu condiționează exercitarea dreptului de vot. Toți cetățenii români cu domiciliul în țară, care se vor afla în acele zile în străinătate pot vota oriunde, la oricare secție de vot din străinătate, cu condiția, evident, să prezinte acolo un document de identitate valabil, eliberat de autoritățile statului român”, a adăugat Toni Greblă.

Cei care vor să voteze prin corespondență se pot înscrie pe site-ul AEP până la data de 24 octombrie. Până acum, 4.000 de români și-au exprimat această intenție.

Pentru politicieni, data de 5 octombrie este data limită la care pot fi depuse candidaturile și semnele electorale pentru alegerile prezidențiale. Ele pot fi contestate timp de trei zile la Curtea Constituțională.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ioana Ene Dogioiu: Klaus Iohannis vrea să fie în mijlocul jocului. Dacă va apărea o nouă dregătorie externă pentru România, să poată fi propus din poziția de președinte al Senatului sau al PNL | VIDEO