Confidenţialitate

ALEGERI SUA 2024. HARRIS VS TRUMP. Ce îi motivează pe americani să meargă la vot? Care sunt problemele cele mai mari cu care se confruntă? VIDEO | AUDIO

România în Direct” a transmis marți, 5 noiembrie, din Detroit, în cadrul unei serii de ediții speciale dedicate alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii. 5 noiembrie este ziua votului în America, ziua care decide atât viitorul Statelor Unite ale Americii, cât și viitorul nostru – al celorlalți. Însă, pentru ce votează americanii? Ce îi motivează să iasă din case și să pună ștampila pe buletinul de vot? Care sunt problemele cele mai arzătoare ale oamenilor care miercuri au de ales între Donald Trump și Kamala Harris? A doua temă a dezbaterilor „România în Direct” în SUA privește votul decisiv de miercuri în contextul celor mai importante teme care marchează viețile americanilor.

„S-a votat deja în America, există un sistem de vot înainte de ziua alegerilor, iar azi – de fapt – se închid urnele” / „Mai bine de jumătate dintre americani deja și-au exprimat votul”

„Oamenii merg la vot înainte de a merge la lucru, dar o vor face și pe parcusul întregii zile. S-a votat deja în America, există un sistem de vot înainte de ziua alegerilor, iar azi – de fapt – se închid urnele. Până duminică s-a putut vota și mai bine de jumătate dintre americani deja și-au exprimat votul. Unii din rațiuni de timp – este mai ușor să votezi prin corespondență sau să votezi în zilele premergătoare votului, când nu este aglomerat. Alții, o să auziți des discuția asta, o fac din rațiuni de securitate a votului – oricât de greu v-ar veni să credeți, și în America se poartă o dezbatere despre fraudă la vot, mai ales după acuzațiile pe care președintele Trump le-a făcut acum 4 ani, când spunea că votul a fost fraudat”, a explicat Cătălin Striblea momentul votului din America.

„Acum 4-5-6 ani cumpărai o cantitate mult mai mare de 100 de dolari. În momentul de față, 100 de dolari înseamnă că ai ieșit cu două plăsuțe și s-a cam terminat”

Cătălin Striblea: E o nație divizată, fix în două, iar azi la România în Direct o să vă arătăm care sunt, de fapt, problemele pentru care americanii votează. Pentru că nu este vorba doar de războiul din Ucraina. […] Aici ține de imigrație, de economie, de inflație. O să auziți azi oameni care spun „s-a scumpit uleiul la magazin, s-a scumpit laptele”. Sunt oameni cu dare de mână care spun că este scump?

Adrian Bițiș: „S-a scumpit de dinainte de război. Putem da un exemplu. Galonul de lapte era 1,40 de dolari, iar acum este 2,77”.

Cătălin Striblea: Galonul de lapte…

Adrian Bițiș: „Trei litri și 780 (n.r. de grame)”.

Cătălin Striblea: Așa se ia laptele aici, se iau aproape 4 litri. Ce faceți cu atâta lapte?

Adrian Bițiș: „Mergem mai rar la cumpărături”.

Cătălin Striblea: Am înțeles. Benzina nu s-a scumpit, nu?

Adrian Bițiș: „Benzina s-a scumpit și ea. În perioada pandemiei băgam benzină cu 80-90 de cenți galonul. După aceea, treptat a urcat, până în momentul de față când e 2,89 în unele locuri. În unele locuri, 3,20 galonul. 3,60 motorina”.

Cătălin Striblea: Noi am pus cu tine benzină, ai pus 24 de galoane…

Adrian Bițiș: „Aproape 25 de galoane – 70 de dolari”.

Cătălin Striblea: Deci ai pus în jur de 90 de litri…

Adrian Bițiș: „95 de litri cu 70 de dolari”.

Cătălin Striblea: Deci ai pus aproape dublu benzină decât aș pune eu în România. Eu pun 40 de litri când fac plinul și am 300 și ceva de lei. Și tu cu 300 și ceva de lei ai pus vreo 95 de litri.

Adrian Bițiș: „Este jumătate de preț, față de România”.

Cătălin Striblea: Am auzit discuția asta despre inflație, lumea este deranjată.

Adrian Bițiș: „Da, pentru că oamenii merg al cumpărături. Acum 4-5-6 ani cumpărai o cantitate mult mai mare de 100 de dolari. În momentul de față, 100 de dolari înseamnă că ai ieșit cu două plăsuțe și s-a cam terminat”.

Cătălin Striblea: Mi-ai mai spus un lucru, s-au scumpit casele, cel puțin aici unde locuiți voi.

Adrian Bițiș: „Casele s-au scumpit în toată America, din cauza inflației, din cauza faptului că multă lume din cauza COVID-ului, în special din Florida, au migrat din zona New York-ului spre Florida. Este o creștere semnificativă. O casă bună într-o zonă bună – nu de top, dar nici… undeva de la mijloc în sus – se duce spre 400-500 de mii de dolari”.

Avortul. „Faptul că în anumite state în Statele Unite avortul este interzis este o mare problemă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Consider că să ai drept de avort mi se pare civilizat”

„Mai ales dacă sunt și probleme de sănătate. Noi avem așa de multe paciente care folosesc și droguri, folosesc și sunt violate și atunci ce o să faci? Am avut o pacientă care a avut al 8-lea copil și până când, după ce s-a născut, și am făcut documentele, ea a avut dreptul să stea cu copilul, dar era puțin drogată, dormea cu pătura peste ea. Așa că dacă se întâmpla ceva cu copilul la noi în spital, noi suntem responsabili. În situații din acestea, părerea mea este că ar fi bine să aibă dreptul de a face ce trebuie să facă”, a spus o româncă ce lucrează într-un spital din Statele Unite ale Americii.

„Faptul că în anumite state în Statele Unite avortul este interzis este o mare problemă”

„În primul rând, libertatea femeilor de a alege ce se întâmplă cu corpul lor. Deci, faptul că în anumite state în Statele Unite avortul este interzis este o mare problemă. Și, ca femeie, pentru mine asta este important. Deci, clar votez cu gândul la generațiile viitoare și în dorința de a le păstra și lor libertatea de a alege”, a explicat o altă femeie.

„Au uitat că pe vremea lui Ceaușescu femeile făceau avorturi pe ascuns și mureau pe capete, nu?”

„Cum pot vota pentru el? Cum de au uitat? Cum, imediat cum au ajuns în America… Noi am ajuns în America, nu ne mai interesează, vrem să-i dăm afară pe alți migranți. Tu cum ai ajuns aici? Tu nu ești un imigrant? Cine ești? Au uitat că pe vremea lui Ceaușescu femeile făceau avorturi pe ascuns și mureau pe capete, nu? Nu-i mai interesează acum”, a mai spus o altă femeie.

Economia în America. „La un pensionar aici, cu 1600? Dacă are o casă când va ieși la pensie, trebuie s-o vândă, pentru că taxele de proprietate sunt foarte mari”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cătălin Striblea: Cum merge acum, cum se învârte roata, cum s-ar spune la noi?

Șofer de tir: „Exact aia e întrebarea. Eu am un cumnat la Chicago, e popă. Exact la fel zice: <<Bă, se învârte roata?>>. Nu, se învârte prost. Foarte rău. Acum e o perioadă, nu a fost niciodată. Eu am venit de 20 de ani în 2005. Acum, în ianuarie aș avea 20 de ani de când a venit în America. Niciodată nu a fost așa prost ca acuma cu camioanele”.

Alt șofer de tir: „Cum? La un pensionar aici, cu 1600? Dacă are o casă când va ieși la pensie, trebuie s-o vândă, pentru că taxele de proprietate sunt foarte mari – deci, nu-și mai permite să stea și în luxul în care a stat cât timp a avut un job. Pentru că o casă, 7, 8 mii de dolari pe an – taxe de proprietate”.

Șofer de tir: „Este și greu de întreținut, pentru că fizic nu mai faci față”.

Alt șofer de tir: „Acum, asta este numai taxa de proprietate, plus întreținerea. Curent, căldură, gaz, toate astea încă 3-400. Asigurarea încă 6000 pe an. 13-14 mii cu tăiatul de iarbă, mai schimbi un robinet – 14 mii de dolari pe ani s-au dus. Soț-soție să fii, de ai norocul, să ai norocul să fii doi în casă cu 1500-1600, deci 3100. Să trăiești cu jumătate. Adică din jumătate. Nu mai vorbesc acum, să ai o mașină, telefon”.

Cătălin Striblea: Deci nu-i ușoară viața aici.

Alt șofer de tir: „Nu, la banii aceia nu. Cât timp muncești și faci bani este bine. În momentul în care nu mai poți să faci treaba asta și nu ți-ai pregătit bătrânețile ești varză. Ies la pensie la 62 – că vreau eu să ies la 62. Cu minim, cu 30% mai puțină pensie, ies la 62. Pensia să fie lungă, nu mare. Nu-mi iau asigurări medicale, nu-mi dă numai la 67. Deci am 4 ani de zile în care eu trebuie să-mi cumpăr asigurare medicală”.

Șofer de tir: „Eu acum plătesc asigurare medicală pentru fiica mea, pentru nevasta mea 1400 de dolari pe lună”.

Industria auto. „Industria auto nu merge bine, lucrurile s-au deteriorat destul de mult”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Acum, eu văd lucrurile din, nu știu cum să zic, din anumite perspective. Dar a fost așa un push, o împingere nerealistică pentru mașinile astea verzi. Probabil că tehnologia se îndreaptă în direcția asta. Deci s-a avansat foarte mult, vor fi fezabile în viitorul apropiat, probabil că s-au împins un pic cam mult lucrurile într-o direcție în care nu este realistică.

Oamenii încă iubesc track-urile, că e America. Oamenii le plac track-urile mari, SUV-urile mari, putere – trebuie să poți să tragi un RV, să tragi jucăriile. Suntem în Michigan și toată lumea are câte o jucărie asta, snowmobile-ul, o barcă. Încă mașini de verzi nu sunt pregătite pentru și ceva. Cred că se va ajunge acolo, dar în viitorul apropiat”, a spus Gabe la Europa FM.

Locurile de muncă în America. „6 zile pe săptămână, de luni până vineri 12 ore. Sâmbăta, 6 sau 8 ore”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sorin Grădeanu: „Știți care e problema aici, în America? În America, dacă n-ai două joburi, tot nu poți să trăiești bine. Sau lucrezi overtime. Dacă lucrezi overtime, ai șansele să o duci bine. Dacă lucrezi numai un singur job 8 ore, la salariul pe care ți-l dă, exact ca și cum era la noi pe vremea lui Ceaușescu, când aveai un salariu de 2.000-2.500 lei și era așa, trăiai de la un salariu la altul. Care era bine organizat. Care știa să-și tălpească banii așa foarte rapid, ăla nu supraviețuia. Pe nimicuri vreau să spun.

Dar aici, acum, sunt mulți oameni care caută să lucreze overtime. Ce înseamnă overtime? La noi în companie, 40 de ore sunt plătite regular. Cu cât ai negociat prețul. De la 40 până la 62, ți se plătește o dată și jumătate. Deci toată lumea încearcă să lucreze overtime, adică să primească o dată. Și double time, peste 62 de ore”.

Cătălin Striblea: 62 poate să fie 72, nu? Adică sunt oameni care muncesc șase zile pe săptămână.

Sorin Grădean: „Toți lucrează șase zile pe săptămână aproape. Noi lucrăm șase zile pe săptămână, câte 12 ore pe zi aproape”.

Cătălin Striblea: Ia mai spuneți asta, că vreau să se audă în România. Deci câte zile munciți pe săptămână?

Sorin Grădeanu: „6 zile pe săptămână, de luni până vineri 12 ore, sâmbăta 6 sau 8 ore”.

Migrația. „Lumile astea civilizate care au ajuns la o anumită statură au ajuns din cauza legilor, din cauza valorilor, din cauza eticii, din cauza lucrurilor nescrise”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Daniel Ardelean: „Te uiți și la granițe, deci orice, te uiți în Europa, ne uităm la Germania, în Anglia, te uiți în Franța. Odată ce granițele și tot s-au… tot au mers, tot s-au permis, au distrus, au distrus foarte mult, fiindcă oamenii, din păcate, dacă nu au un mod de a intra și a se adapta la niște legi impuse de țara care a ajuns unde a ajuns din cauza acestor legi, ajunge să fie un haos. Și cam asta am vorbit cu mulți din Germania, mulți din Anglia, Franța și asta e cea mai mare tragedie.

Imigrația, care te aștepți și anticipezi ca să se adapteze, dar nu se impune niciun nicio socoteală. Și atunci ceea ce se întâmplă e că, practic, ei nu se adaptează, ci își fac micul microcosmos al lor și încep să-l locuiască, fiindcă e altă cultură. Sunt alte culturi, sunt alte moduri de a trăi. Și, cel puțin, lumile astea civilizate care au ajuns la o anumită statură au ajuns din cauza legilor, din cauza valorilor, din cauza eticii, din cauza lucrurilor nescrise”.

Incluziunea și diversitatea în Statele Unite ale Americii. Ce își doresc studenții

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iulia: „Când mergem la universități pe aici, ne întâlnim cu studenți foarte diverși, din toate părțile, din toate background-urile, de toate neamurile, toate religiile, toate, adică absolut. Și la medicină și la facultate, știu studenți din toate părțile. Și cred că cel mai important este să aibă fiecare acces la ce au nevoie, să fie acceptați în societate. Când aud la studenți ce contează, știi, de exemplu, drepturile care ar fi LGBT – că sunt mulți studenți care sunt în categoria asta, ori libertăți pentru studenți care sunt imigranți, ori care sunt copii de imigranți, să aibă și ei acces la ele.

Sau cred că, pur și simplu, cum suntem în facultate cu așa perspective diverse, asta e diferit la noi, comparativ dacă ești un adult care a locuit în același loc, când totdeauna ești înconjurat de toți de aceeași, noi când vedem studenți internaționali, naționali din toate părțile, cred că asta contează foarte mult – să aibă fiecare să-și poată să-și practice religia, să aibă acces la sănătate. Ori dacă au asigurări, dacă nu au, dar asta văd că e important pentru ei. Când văd pe social media, fiecare are ceva de care le pasă lor mai mult”.

Mihai Bucureșteanu: Problema de integrare.

Iulia: „De integrare, da. Cum e America foarte diversă de când au început, că asta este, putem să continuăm asta și fiecare să poata să-și facă, să contribuie la societate, la America, să aibă toate resursele de care ar avea nevoie”.

Prețurile în magazinele din America, scumpiri la raft. „Normal că toți am vrea calitate, dar calitatea e mult mai scumpă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adina: „E puțin mai greu, da. Mi-e puțin mai greu. Prețurile au crescut, taxele au crescut. Mi-e puțin mai greu. După 2020 chiar s-au schimbat multe”.

Mihai Bucureșteanu: Puteți să-mi spuneți ceva de la magazin, nu știu dacă luăm niște roșii sau legume, cu cât a crescut prețul? Pentru că această discuție o avem și noi în România. Coșul, adică toate fructele, toate legumele s-au scumpit. Sau alt produs care vă vine în minte?

Adina: „OK, să zicem uleiul. Un ulei obișnuit, un ulei vegetal din floarea soarelui, de la un magazin cu prețuri mai scăzute. Am cumpărat, cred că acum vreo doi ani, o sticlă de ulei. Cred că mai mult de un litru are, un litru șaptezeci și cinci sau cam așa, cu mai puțin de trei dolari. Doi dolari și ceva. Acum e mai mult de patru dolari la același magazin.

Nu mai amintesc acum neapărat să vă spun, pentru că aici e o varietate largă, o piață foarte variată și fiecare merge la magazinul pe care îl preferă sau după anumite criterii. Preț, calitate. Normal că toți am vrea calitate, dar calitatea e mult mai scumpă”.

America în ziua votului la alegerile prezidențiale. „Pentru democrație, pentru drepturi egale, pentru că ăsta e proiectul american”

Alina Dobrin: „Pentru democrație, pentru drepturi egale, pentru că ăsta e proiectul american. E un experiment în funcție, în care se petrece. Asta a fost început, să vedem cum e o țară condusă de oameni și pentru oameni. Și ruinăm proiectul ăsta dacă vine cineva dictatorial. Nu-i nimic perfect. Și cred că foarte mare problema este și de-o parte și de alta. Și dacă aș găsi o vină la partea cealaltă, este că încercând să fie corecți sau mai catolici decât papa să împiedică în birocrație.

În prea multe, prea multe, prea multe reguli ne conduc atâtea chestii făcute de avocați, făcute de economiști care nu au sensul lor la un moment dat, dar sunt făcute atât de îmbârligate și atât de contorsionate și ajung să frustreze pe oameni. Și când se lovesc cu capul de ziduri pentru niște chestii care par de bun simț, după aia, știi, stai și te gândești, dar regulile astea sunt făcute de oameni, nu sunt date de la Dumnezeu. De ce nu putem să le mai ușurăm, să le mai schimbăm?”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump sau Kamala Harris? Care este cel mai potrivit în contextul războiului din Ucraina? Ce spun românii stabiliți în SUA | AUDIO | VIDEO | FOTO