Cătălin Striblea a vorbit cu John Rakolta – membru al unei familii românești emigrată în Statele Unite ale Americii de zeci de ani – într-un interviu special „România în Direct”, realizat pentru a doua ediție a seriei dedicate alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii. John Rakolta este al treilea membru al familiei și proprietarul uneia dintre cele mai mari companii de construcții din SUA. Omul de afaceri a construit în Statele Unite ale Americii și compania sa – Walbridge; au construit lucruri emblematice pentru America începând de la clădirile General Motors din Detroit la clădiri importante ale Detroitului sau ale Statelor Unite ale Americii. John Rakolta este susținător al candidatului la alegerile prezidențiale Donald Trump și fost ambasador în Emiratele Arabe Unite în mandatul președintelui Trump. Omul de afaceri are viziuni conservatoare.
John Rakolta, despre imigrație: „Această temă a devenit una hotărâtoare pentru alegeri: cine va face o treabă mai bună în chestiunea imigrației”
Cătălin Striblea: L-am întrebat și i-am cerut să ne spună din punctul lui de vedere care sunt principalele chestiuni pentru care americanii vor vota azi. Cele mai importante chestiuni legate de alegeri. Ceea ce urmează este un duș rece pentru România.
„Cred că sunt mai multe chestiuni de politici publice la care aceste alegeri trebuie să găsească soluții. Prima dintre ele și cea mai importantă este chestiunea migrației ilegale și dacă țara noastră va continua să permită intrarea a milioane de persoane fără documente și ilegal cu aceeași intensitate ca până acum. Se spune că sunt în țară acum zece milioane de astfel de persoane sau dacă vom găsi un mod legal care să le permită acestor persoane să intre în țară”, a explicat John Rakolta.
„Mulți dintre noi sunt imigranți ca și mine, dar în trecut, când țara noastră avea nevoie și mai mare de astfel de oameni procesul era unul controlat. Noi am pierdut această ordine și de asta această temă a devenit una hotărâtoare pentru alegeri: cine va face o treabă mai bună în chestiunea imigrației”, a adăugat John Rakolta.
John Rakolta, despre economie și inflație: Mulți oameni care merg la magazinul alimentar „găsesc că inflația pe care o avem în ultimii patru ani este inacceptabilă”
„A doua chestiunea este economia și inflației și mai ales a modului în care inflația va fi controlată. Sigur că fiecare cetățean va judeca asta, dar ce vă pot spune eu este că un număr mare de oameni care merge la un magazin alimentar găsesc că inflația pe care o avem în ultimii patru ani este inacceptabilă”, a mai spus John Rakolta.
John Rakolta, despre capacitatea SUA de a rămâne o superputere a lumii
„În final, dacă este vorba să alegem trei chestiuni, a a treia ar fi dacă Statele Unite vor rămâne o superputere a acestei lumi. Și dacă va proiecta puterea sa asupra altor state democratice sau dacă se va retrage din anumite zone ale lumii sau dacă va fi o putere mai curând unipolară. Dacă te uiți la toate aceste trei chestiuni, știți deja că sunt un suporter al lui Trump, pot să vă spun că este cel mai priceput și că a dat dovadă că poate controla aceste lucruri cel mai bine”, a explicat John Rakolta.
„America cheltuiește până la 5 procente din PIB pentru înarmare, țările europene trebuie să facă la fel”
Cătălin Striblea: Cea mai mare îngrijorare în România este legată de modul în care președintele Trump vede sfârșitul războiului. Mulți oameni se tem că în termenii lui Trump, Rusia ne va deveni vecină. Dumneavoastră ce ziceți?
John Rakolta: „Păi, să începem de la Nato. Vreme de 70 de ani țările europene nu și-au îndeplinit datoria față de NATO de a cheltui două procente din PIB pentru armată. Aveți țări precum Germania, care vreme de decade au cheltuit mai puțin de un procent din PIB.
Ce spune domnul Trump este că Alianța din care și România face parte trebuie să-și mărească cheltuielile. America cheltuiește până la 5 procente din PIB pentru înarmare, țările europene trebuie să facă la fel. Și până când țările europene nu plătesc și nu ne întâlnim la jumătate, firesc că publicul american a obosit ca noi să cheltuim sume de neconceput, iar voi europenii să nu vă acoperiți partea”.
„Ați avut 70 de ani la dispoziție ca să faceți ceva, să vă pregătiți apărarea. Și când parul a ajuns la funie, vă uitați iarăși la americani”
Cătălin Striblea: Sunt de acord cu dumneavoastră, dar acum temerea este că suntem într-un punct critic, iar dacă America nu ne sprijină foarte mulți oameni se tem că va fi din nou ca în 1945, la Yalta.
John Rakolta: „Nu știu cum să răspund la întrebarea dumneavoastră. Aveți bugetele dumneavoastră, aveți problemele voastre de securitate și aveți interesele voastre. Așa că Europa trebuie să pună osul la treabă. Și nu e niciodată prea târziu să pui osul la treabă. Și trebuie să faceți ce este corect și să nu vă mai plângeți că America nu face ce trebuie.
Au fost 70 de ani la dispoziție ca să faceți ceva, să vă pregătiți apărarea. Și când parul a ajuns la funie, vă uitați iarăși la americani. Și apropo, noi vrem să vă susținem, dar este o limită pe care publicul american o suportă, iar acea limită a venit acum.
Și, apropo, președintele Trump nu spune că se retrage, ci că vrea să pună Ucraina și Rusia la o masă și să se termine cu distrugere. Este o distrugere completă a Ucrainei acum. Cine o să plătească reconstrucția Ucrainei? Că vorbiți doar de factura militară. Acum nota de plată pentru reconstrucția Gazei este de 30 de miliarde de euro. Cât să fie la Ucraina? 100 de miliarde, 200 de miliarde, și cine-o plătește? Războiul trebuie să se oprească”.
„Numai Rusia și Ucraina pot face pace. Doar ele știu termenii compromisului”
Cătălin Striblea: Și în ce condiții poate să se oprească războiul?
John Rakolta: „Nu sunt expert în politică externă. Uite, un bun început ar fi un armistițiu. Dar numai Rusia și Ucraina pot face pace. Doar ele știu termenii compromisului. Nu le pot dicta nimic Statele Unite”.
Cătălin Striblea: Temerea oamenilor este că Rusia așteaptă America la masa negocierilor.
John Rakolta: „Nu m-am gândit neapărat la asta. Dar la final, războiul acesta este între Rusia și Ucraina și ele pot face pace. Iar eu nu pot spune când și cum să se întâmple asta. Nu pot face astfel de comentarii. Aș vrea să fie foarte clar că eu vorbesc în nume personal aici și nu din partea campaniei Trump”.
Sursa foto: Shutterstock