Alegerile prezidențiale americane au doborât mai multe recorduri – peste 80 de milioane de oameni au votat anticipat, iar diferența în sondaje între candidați a fost aproape inexistentă. Faptul că un candiat a fost victima unui atentat nereușit la viața sa, apoi a dejucat încă unul, este o altă premieră.
„Au fost alegeri fără precedent”, spune la Europa FM Hari Bucur-Marcu, expert în securitate națională:
Bucur-Marcu, expert în securitate națională: „Niciodată până acum în alegerile prezidențiale n-au intrat doi candidați cu aproape nicio diferență între ei în ceea ce privește sondajul de opinie”
„Niciodată până acum în alegerile prezidențiale n-au intrat doi candidați cu aproape nicio diferență între ei în ceea ce privește sondajul de opinie. Pe lângă asta, am avut doi candidați, unul care a fost președinte, dar nu din poziția de președinte a candidat de data asta, și celălatl, doamna Harris, care a ajuns candidată a Partidului Democrat fără niciun fel de participare la o competiție internă de partid”, a spus la Europa FM Hari Bucur-Marcu, expert în securitate națională.
Ce urmează? Trump își va ține promisiunile electorale, mai afirmă Hari Bucur-Marcu. Ne putem aștepta, printre altele, și la deportări:
Bucur-Marcu, expert în securitate națională: „Ei au vreo 30 de milioane de asemenea locuitori ai Statelor Unite care nu sunt cetățeni americani”
„Își va ține promisiunile. Închide granița propriu-zisă, adică să securizeze granița și să îi evacueze, să îi deporteze pe cei care au intrat într-un val masiv în ultimul an în Statele Unite. Ei au vreo 30 de milioane de asemenea locuitori ai Statelor Unite care nu sunt cetățeni americani. Vorbim aproape de 10% din populația Statelor Unite”, a mai precizat Hari Bucur-Marcu, expert în securitate națională.
La nivel mondial, victoria republicanului ar putea însemna inclusiv încetarea războiului din Ucraina, mai consideră analistul militar, dar fără victoria clară a uneia dintre părți:
Bucur-Marcu, expert în securitate națională: „Trump, în primul său mandat, avea această politică care bănuiesc că se va repeta: pace prin putere. E suficient să amenințe cu forța fără să trebuiască să o folosească”
„Trump și-a propus electoral, dar fără detalii, să înceteze războiul din Ucraina. A zis de la bun început că el ar avea o soluție ca prin convorbiri să oprească acest război. Asta nu înseamnă pace. Nu se pune problema să piardă Ucraina din teritoriile sale. Asta nu este posibil, dar probabil că se vor face altfel de discuții. Trump, în primul său mandat, avea această politică care bănuiesc că se va repeta: pace prin putere. E suficient să amenințe cu forța fără să trebuiască să o folosească”, a explicat expertul.
„O victorie politică fără precedent” s-a lăudat și Donald Trump, care a promis susţinătorilor săi că va ajuta „ţara să se vindece”.
Sursa foto: Shutterstock