Confidenţialitate

Alegeri Republica Moldova: Ultima confruntare între cei doi candidați

Dincolo de Prut, cei doi candidaţi rămaşi în cursa prezidenţială s-au confruntat, joi seară, în două rânduri de dezbateri televizate (la Moldova 1 și PRO TV Chișinău). Socialistul Igor Dodon, un apropiat al Moscovei, şi Maia Sandu, susţinătoare a integrării în structurile europene, au încercat să-i convingă pe nehotărâţi să se prezinte la urne.

 

În timpul confruntărilor televizate Igor Dodon a susţinut că trupele ruse vor pleca de pe teritoriul Moldovei abia după rezolvarea conflictului transnistrean.

În schimb, Maia Sandu a promis că va cere ajutorul partenerilor externi pentru a determina retragerea militarilor ruşi staţionaţi la stânga Nistrului.

Cei doi prezidenţiabili şi-au prezentat şi poziţiile cu privire la politica externă a Republicii Moldova.

Socialistul a pledat pentru relaţii bune cu România, Ucraina şi, blocul comunitar precizând că nu poate denunţa ca preşedinte acordul de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Maia Sandu a insistat pe relaţia cu blocul comunitar şi a explicat că va face tot posibilul ca instituţiile moldovene să respecte acordul de asociere cu UE. De asemenea, proeuropeana a spus că momentan România este o ”problemă de suflet” şi a înţeles că cetăţenii moldoveni nu vor momentan Unirea.

Candidatul Partidului Socialistilor a mai declarat aseară, că, în cazul în care va deveni președinte al statului, va iniția un proiect de act normativ care va avea ca obiectiv introducerea în școli a manualului de Istoria Moldovei, în detrimentul celui de istorie a României.

În replică, Maia Sandu, susține că modificarea manualului de istorie este apanajul istoricilor și oamenilor de știință, nu al politicienilor.

Oligarhul este creditat cu prima şansă în alegerile de duminică, primele după mulți ani la care moldovenii îşi desemnează preşedintele prin vot direct.

În România, secţii de vot pentru cetățenii moldoveni vor fi amenajate la Iaşi, Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Bucureşti Braşov, Cluj,  Craiova şi Timişoara.

Tinerii basarbeni care studiază în România vor putea călători gratuit cu trenul spre şi dinspre aceste oraşe pentru a-şi exprima opţiunile, o facilitate oferită şi la primul tur al alegerilor.